Oekraïeners dragen interimregering voor

Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev bliezen tienduizenden mensen verzamelen toen de overgangsregering voorgesteld werd (Foto: AFP). ©AFP

Op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben politieke leiders, burgers en radicale bewegingen een overgangsregering voor het land voorgedragen. De pro-Europese oppositieleider Arseni Jatseniuk is naar voren geschoven als premier.

Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev wachtten tienduizenden mensen woensdagavond urenlang geduldig op de presentatie van de overgangsregering voor het land.

Politieke leiders, burgers en radicale groeperingen die drie maanden lang hun tenten opsloegen op Maidan - zoals de betogers het Onafhankelijkheidsplein ook wel noemen -, vergaderden er over de samenstelling van het overgangskabinet.

Premier

Uiteindelijk schoven ze Arseni Jatseniuk, een van de drie belangrijke oppositieleiders in het land, naar voren als premier. Jatseniuk onderhandelde vorige week nog mee een akkoord uit de politieke crisis met de inmiddels afgezette president Viktor Janoekovitsj.

De 39-jarige partijgenoot van Joelia Timosjenko staat bekend als een pro-Europeaan. Hij is ook geen groentje. Jatseniuk was al eens minister van Economie en van Buitenlandse Zaken.

Alexander Shlapak is voorgedragen als minister van Financiën en Andrei Deshchitsia voor de post van minister van Buitenlandse Zaken. Dmitri Bulatov, een betoger die gemarteld is tijdens de protesten tegen Janoekovitsj, kreeg de portefeuille Jongeren en Sport aangeboden.

En parlementslid Andrei Parubi, de 'commandant van Maidan', maakt kans om het hoofd te komen van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad. Voor de overgangsregering ook effectief aan de slag kan, moet ze donderdag nog de steun krijgen van het parlement. 

Economisch

Aan uitdagingen ontbreekt het de nieuwe ploeg alvast niet. Niet alleen zit het land economisch aan de grond. Daarnaast neemt de onrust in het land steeds meer toe.

In de zuidelijke Krimprovincie kwam het woensdag bijvoorbeeld tot een handgemeen tussen aanhangers van het Oekraïense onafhankelijkheidsstreven en betogers die hun heil liever zoeken in Rusland. 

Bovendien roert ook grote broer Rusland zich. De Russische president, Vladimir Poetin, kondigde woensdag onverwacht grootscheepse militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne aan.

De overgangsregering moet het land in goede banen leiden tot aan de vervroegde presidentsverkiezingen van 25 mei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud