Oekraïense marine valt in Russische handen

Oekraïense militairen verlaten het marinehoofdkwartier in Sevastopol - Foto Reuters ©REUTERS

Pro-Russische ‘zelfverdedigingseenheden’ op de Krim hebben woensdag het hoofdkwartier van de Oekraïense zeemacht in Sebastopol bestormd en vervolgens ingenomen. Dat gebeurde zonder bloedvergieten. Kiev stelt wel een ultimatum voor de vrijlating van de commandant van de zeemacht.

De bestorming gebeurde door honderden pro-Russische militanten en 'zelfverdedigingstroepen'. Volgens Russische media, geciteerd door het Duitse persbureau DPA, droegen de aanvallers uniformen en waren ze deels gemaskerd. Onder hen bevonden zich ook vrouwen. Volgens het Russische persagentschap Itar-Tass waren geen Russische soldaten betrokken bij het incident.

De demonstratie begon om 8 uur plaatselijke tijd. Honderden mensen doorbraken het veiligheidshek, baanden zich een weg door het gebouw en hesen de Russische vlag plus de vlag van de Russische zeemacht.

Daarop onderhandelden de 'betogers' over een vreedzame overgave met officieren van de Oekraïense zeemacht. Ook opperbevelhebber Aleksandr Vitko van de Russische Zwarte Zeevloot nam daaraan deel. De Oekraïense militairen gaven zich noodgedwongen gewonnen. Met de overgave was geen geweld gemoeid; er vielen geen gewonden.

Overgave

Intussen hebben meer dan dertig Oekraïense soldaten en hun oversten de basis verlaten. Het plaatselijke internetportaal Sevastopol.su en het Russische persagentschap Interfax berichtten dat de bevelvoerder, viceadmiraal Sergej Gajdoek, zich heeft overgegeven, net als vijftig andere officieren. Kiev stelt wel een ultimatum voor de vrijlating van Gajdoek. 

Het Oekraïense ministerie van Defensie had eerder het gebruik van wapens als zelfverdediging toegestaan, maar van dat recht is dus geen gebruik gemaakt.

Als reactie op de bestorming kondigden de Oekraïense minister van Defensie Igor Tenjoek en vicepremier Vitali Iarema aan zich naar de Krim te begeven. Maar volgens de eerste minister van de Krim, Sergej Aksjonov, zijn ze niet welkom.

Grondwettelijk

Rusland zet intussen een nieuwe stap in de aanhechting van de Krim. Het Constitutioneel Hof in Sint-Petersburg achtte woensdag unaniem het akkoord tussen Rusland en 'de republiek' Krim grondwettelijk, zo maakte voorzitter Valeri Zorkin bekend.

Nu is het de beurt aan de twee kamers van het Russische parlement, de Doema en de Federatieraad, om het document te ratificeren dat dinsdag door Poetin en de Moskougetrouwe leiding in de Krim werd ondertekend.

Maar op het terrein wacht men niet op die ratificatie. Rusland is vandaag begonnen met de uitgifte van Russische paspoorten op de Krim. Burgers van de Krim die zich tot de Federale Migratiedienst wenden, krijgen paspoorten 'aangezien ze sinds gisteren burgers van de Russische Federatie zijn', aldus Konstantin Romodanovski, hoofd van de Russische Federale Migratiedienst. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud