Oekraïense vernielingen rond Russische ambassade in Kiev

Een pro-Russische separatist verzamelt munitie op de plaats van de crash van het Ukraïense vliegtuig. ©REUTERS

Pro-Oekraïense actievoerders richtten vernielingen aan rond de Russische ambassade in Kiev, na de aanslag op een militair vliegtuig waarbij 40 Oekraïense commando's om het leven kwamen. Het is het meest dodelijke incident sinds het uitbreken van de onlusten in Oost-Oekraïne.

Pro-Oekraïense actievoerders verzamelden zaterdag voor de Russische ambassade in Kiev. Ze haalden de Russische vlag naar beneden, draaiden de diplomatieke voertuigen van het ambassadepersoneel om en bekogelden het gebouw met eieren en verfbommetjes in de kleuren van de Oekraïense vlag.

Eerder op de dag hadden pro-Russische opstandelingen een militair vliegtuig naar beneden gehaald in het oosten van het land. Daarbij kwamen 49 mensen om het leven, onder wie 40 Oekraïense commando's. De menigte rond de ambassade schreeuwde 'fascisten!'. Een tiental politieagenten was ter plaatse, maar kwam niet tussenbeide.     

In Loehansk en omgeving, waar het militaire vrachtvliegtuig werd neergeschoten, vechten regeringstroepen al wekenlang tegen pro-Russische separatisten, die eenzijdig de 'Volksrepubliek Loehansk' hebben afgekondigd. 

Gisteren nog beschuldigden de Verenigde Staten de pro-Russische opstandelingen ervan dat ze in Rusland tanks en raketlanceerders hebben gehaald. Ze zouden er de voorbije dagen de grens tussen beide landen mee overgestoken zijn. 'We denken dat de separatisten in het oosten van Oekraïne zwaar wapentuig en militaire uitrustingen uit Rusland in handen hebben gekregen, Russische tanken en raketlanceerders inbegrepen', zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Marie Harf, in een persbericht.

Ondertussen gaat het geweld in Oost-Oekraïne door. Onder meer in de havenstad Marioepol en in de omgeving van Donetsk zou er momenteel gevochten worden. 

De balans na de aanslag op het vliegtuig is de zwaarste voor het Oekraïense leger sinds het begin van de antiterroristische operatie, in april. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft 'een passende reactie' beloofd op de aanslag.

Zaterdagnamiddag hebben de Franse president François Hollande en Duits bondskanselier Angela Merkel met de Russische president Vladimir Poetin gebeld om hun 'zware bezorgdheid' over te brengen over 'het vervolg van de gevechten in Oekraïne'. Merkel en Hollande hebben gevraagd om snel een staakt-het-vuren te sluiten.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud