Oekraïne blaast aftocht uit de Krim

Een Oekraïense soldaat met de nationale vlak in de luchtmachtbasis Belbek, sinds zaterdag in Russische handen ©EPA

Rusland betonneert in recordtempo zijn greep op de Krim. Nadat Russische troepen maandag de laatste Oekraïense legerbasis hebben veroverd, trekt Kiev al zijn troepen terug uit het schiereiland. De top van de G7 in Den Haag vergadert vanavond over Rusland.

Rusland laat na de formele annexatie van de Krim in ijltempo ook in de feiten op het terrein zijn macht gelden op het Oekraïense schiereiland. Vanaf vandaag is naast de Oekraïense grivna ook de Russische roebel een wettelijk betaalmiddel.

En een slecht voorbereid Oekraïens leger blijkt zonder duidelijke orders vanuit de verre hoofdstad Kiev geen partij voor de oprukkende Russische troepen. Zaterdag namen Russische troepen al met bruut machtsvertoon (zie BBC-verslag hieronder) de Oekraïense luchtmachtbasis van Belbek in. Maandag volgde volgens meerdere persbureaus de marinebasis van Feodosia, in het zuidoosten van de Krim (zie kaartje).

Met de jongste aanval heeft Rusland nu de controle over zo goed als alle militaire installaties in de Krim. Feodosia was het laatste stukje basis dat de Oekraïeners nog controleerden. De Oekraïense interim-president Olexander Toersjinov beval maandag de terugtrekking van alle Oekraïense troepen uit de Krim.

De annexatie van de Krim kwam er in recordtempo. Eind februari kwam in Kiev na een revolutie een prowesterse Oekraïense regering aan de macht die de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj verdreef. Rusland reageerde prompt door op 16 maart een referendum te organiseren in de Krim, de enige Oekraïense regio met een Russische meerderheid. In dat referendum koos 97 procent voor aansluiting bij Rusland.

G7

Het Westen lijkt door de gebeurtenissen in snelheid genomen en lijkt er niet in te slagen indruk te maken op Moskou met sancties - waarbij met name de Verenigde Staten vooral bevriende bedrijfsleiders van Poetin viseren.

De nucleaire top in Den Haag staat vandaag volledig in het teken van de Russische kwestie. De G7 vergadert vanavond in de marge van die top over Rusland. Terwijl de annexatie van de Krim een voldongen feit lijkt, is het nu voor het Westen zaak een escalatie tegen te gaan. Zo maakte de Amerikaanse gezaghebber van de NAVO-troepen in Europa, Philip Breedlove, zich zondag zorgen over de belangrijke troepenbewegingen aan de oostgrens van Oekraïne.

Bij zijn aankomst in Nederland veroordeelde de Amerikaanse president Barack Obama de aanhechting nogmaals. Hij zei dat 'Europa en Amerika verenigd zijn in hun steun aan de Oekraïense regering en het Oekraïense volk' en dat 'wij verenigd zijn om Rusland te laten betalen' voor zijn daden. 

De Russische president Vladimir Poetin blijft afwezig in Den Haag. Hij wordt vervangen door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov.

 

Roebel ingevoerd 

Inmiddels is de roebel ingevoerd als officiële munt. Naast de Russische munt kan ook nog de Oekraïense grivna gebruikt worden voor aankopen met baar geld of overschrijvingen, deelden de autoriteiten maandag mee. Vanaf 1 januari 2016 kan enkel nog met roebel betaald worden. De Krim heeft zich ondanks internationaal protest aangesloten bij Rusland. "Vanaf vandaag kan men officieel betalingen uitvoeren in roebel", kondigde de eerste minister van het gebied, Sergej Aksjonov, aan op Twitter.

Zijn rechterhand, vicepremier Roestam Temirgalijev, zei dat de betaling van pensioenen in roebel is begonnen, met een storting van 300 miljoen roebel (of 6 miljoen euro). Op het terrein werken handelszaken en banken voornamelijk met de grivna. "We hebben geen enkele instructie gekregen voor de introductie van de roebel", verklaarde een medewerker bij een agentschap in Sebastopol van een lokaal filiaal van de Italiaanse bank Unicredit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud