Oekraïne hervat offensief tegen rebellen

De pro-Russische rebellen maken een verlenging van het bestand onmogelijk, zegt Petro Porosjenko, president van Oekraïne ©AFP

Het Oekraïense leger heeft de antiterreuroperatie tegen de separatistische rebellen in het oosten van het land hervat. Het offensief kwam er enkele uren nadat president Petro Porosjenko besloten had het staakt-het-vuren niet te verlengen. ‘Crimimele activiteiten van de rebellen zorgden voor een mislukking van het bestand’, zegt hij.

'De Oekraïense strijdkrachten voeren weer aanvallen uit tegen de bastions van de rebellen in het oosten van het land', kondigde parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov dinsdag aan in het parlement.

Meer details wilde hij niet kwijt. Maar mediaberichten lijken te bevestigen dat de gevechten op het terrein weer opgelaaid zijn. Regeringstroepen en separatistische rebellen zouden in gevechten verwikkeld zijn rond de stad Donetsk, 575 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev.

'Er wordt onder meer gevochten met behulp van hevige artilleriebeschietingen en luchtaanvallen', meldden plaatselijke media. Er zou ook een Oekraïens gevechtsvliegtuig zijn neergehaald door separatisten, berichttenRussische media.

Staakt-het-vuren

De strijd laaide weer op nadat maandagavond een staakt-het-vuren was verlopen. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft dat niet verlengd. Hij heeft aangekondigd de omstreden pro-Russische regio te bevrijden.

Het bestand tussen de regering en pro-Russische separatisten, dat vrijdag nog met drie dagen werd verlengd, liep maandagavond om 21.00 uur onze tijd af. Voorlopig komt daar geen vervolg aan, liet Porosjenko net voor afloop ervan ietwat onverwacht weten. De rebellen maken dat volgens hem onmogelijk.

‘We zullen aanvallen en ons land bevrijden. Dat is ons antwoord op terroristen’, liet de president weten.

Niet waterdicht

Maandag had Porosjkeno het met de Russische president Vladimir Poetin nog over een verlenging van het staakt-het-vuren. De twee presidenten belden ook met de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Maar het mocht niet baten, en uiteindelijk besliste Porosjenko het bestand dan toch niet te verlengen.

Echt waterdicht bleek die wapenstilstand overigens ook niet. Beide partijen beschuldigen elkaar er de afgelopen dagen meermaals van dat ze het bestand hadden geschonden. Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zijn tijdens het bestand 27 Oekraïense militairen omgekomen. In de stad Donetsk verloor een cameraman van de Russische staatstelevisie het leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud