Oekraïne nerveus door Russische troepen

Foto AFP ©AFP

De spanning tussen Oekraïne en Rusland bereikt een nieuw kookpunt. Na de dood van vijf pro-Russische opstandelingen in het Oekraïense Slavjansk, start Moskou met militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne. De Oekraïense interimpresident Alexander Toertsjinov eist de onmiddellijke terugtrekking van de troepen.

De situatie in het oosten van Oekraïne escaleert, exact een week nadat in Genève een akkoord gesloten werd dat hoop bood op een oplossing. Al sinds begin vorige week bezetten pro-Russische separatisten in verscheidene steden regeringsgebouwen. Het akkoord in Genève tussen Rusland, Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten voorzag een ontruiming van de gebouwen, maar daar geven de separatisten geen gevolg aan. 

Oekraïne herlanceerde de antiterreuroperatie om de controle over de steden te veroveren, maar vooral in Slavjansk resulteerde dat in een woelige strijd. Bij een operatiie van het Oekraïense leger kwamen vijf pro-Russische opstandelingen om en raakte een Oekraïense soldaat gewond, aldus het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Er konden drie controlepunten op de separatisten worden veroverd. 

Die Oekraïense militaire operaties maken Moskou bijzonder zenuwachtig, dat prompt reageerde met militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne. 'Als die militaire machine niet wordt gestopt, kan dat leiden tot nog meer doden en gewonden', aldus Sergei Choïgou, Russisch minister van Defensie. Getuigen verklaarden aan persbureau Reuters dat ze een tiental gevechtshelikopters opgesteld heeft gezien aan de grens met Oekraïne. 

Die militaire oefeningen vallen op hun beurt dan weer heel slecht in Kiev. De Oekraïense interimpresident Alexander Toertsjinov eist dat Rusland zijn troepen terugtrekt van de grens. De korte mededeling van Toertsjinov was te zien op de Oekraïense televisiezenders. 

Ook de beurzen zijn nerveus door de Russische troepenbewegingen. Vlak na de opening van Wall Street gingen de beurzen wereldwijd lager. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud