Oekraïne wil EU-land worden

Porosjenko tijdens een Europese top in augustus. ©Photo News

De Oekraïense president Porosjenko heeft gezegd dat hij brede economische en sociale hervormingen zal doorvoeren die moeten toelaten dat zijn land na 2020 kan toetreden tot de EU. Hij zei ook dat het ergste van de burgeroorlog in het oosten van zijn land nu wel achter de rug is.

Op 16 september ratificeerde zowel het Oekraïense als het Europese parlement al het handelsverdrag tussen de twee regio’s, hoewel de implementatie ervan is uitgesteld tot 2016. Nu hoopt de Oekraïense president op termijn die toenadering voort te zetten, en zijn land in de EU te loodsen. Daarvoor heeft hij een concrete strategie in gedachten.

‘Die bestaat uit 60 verschillende hervormingen en programma’s. Die moeten het mogelijk maken dat Oekraïne binnen zes jaar een aanvraag kan indienen om een EU-land te worden’, zegt hij. Analisten hebben al geopperd dat er nog heel wat werk aan de winkel is voordat het land aan de oostgrens met Europa aan de voorwaarden voldoet om EU-lid te worden.

Tegenkanting van Rusland

Eerder had Porosjenko ook al laten blijken dat hij met Oekraïne graag zou toetreden tot de NAVO. Rusland zal wel al het mogelijke doen om die plannen te dwarsbomen.

Tijdens de persconferentie waarin Porosjenko de Europese plannen toelichtte, had hij het ook een update over het staakt-het-vuren in het oosten van zijn land, waar het regeringsleger een lange strijd heeft uitgevochten met pro-Russische separatisten.

'Het ergste van die crisis ligt achter ons', zei Porosjeko, die het 'heroïsme van de Oekraïense soldaten als voornaamste verklaring gaf. 'Er zijn de laatste 24 uur geen nieuwe doden of gewonden gemeld’, zei hij, wat erop zou duiden dat het bestand vrij goed wordt nageleefd.' Onlangs kregen de Oost-Oekraïnse regio's nog een speciaal statuut van Kiev waardoor ze voortaan over meer bevoegdheden beschikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud