OESO voorspelt 'matig' herstel

(foto Reuters)

De ontwikkelde economieën zoals de VS, Japan en het VK knopen weer aan met groei. Tegenover het goede nieuws staat de aarzelende groei in de groeimarkten, zoals India. Dat zegt de Parijse denktank OESO in haar interimrapport over de wereldeconomie.

In de grote ontwikkelde economieën tekent zich een gematigd herstel af, zegt de OESO. 'De groei in Noord-Amerika, Japan en het VK is bemoedigend. De eurozone als geheel is uit de recessie, hoewel de productie zwak blijft in een aantal landen.'

Volgens de denktank zal de economische activiteit in de sterkste OESO-landen - Japan, de VS en Duitsland - in het derde en vierde kwartaal met 2,5 procent op jaarbasis groeien. Voor Frankrijk ligt de lat op 1,5 procent op jaarbasis in de tweede jaarhelft. Italië zou op recessieterrein blijven.

Jorgen Elmeskov, de vice-hoofdeconoom van de OESO, spreekt van 'bemoedigende' cijfers in de ontwikkelde economieën. 'Een duurzaam herstel is wel nog niet stevig verankerd. De grote risico's blijven. De eurozone blijft kwetsbaar voor hernieuwde spanningen bij de overheidsfinanciën, de banken of op de financiële markten.'  

Voor China, de tweede economie na de VS, mikt de OESO in het laatste kwartaal op een groei van ongeveer 8 procent. Dat is een trager tempo dan de voorbije jaren. In enkele grote groeilanden begint de groei te haperen, merkt denktank op.

Als reden wijst de organisatie onder meer de stijgende rentes op obligaties met de vinger. Die zitten in de lift sinds de verwachte verstrakking van het soepele geldbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

'Dat heeft de marktinstabiliteit en de kapitaaluitstroom in groeilanden zoals India en Indonesië aangewakkerd', klinkt het. Dat weegt wat op de globale groei, omdat de opkomende markten instaan voor een groter deel van de wereldeconomie. Ook nieuwe turbulenties over het Amerikaanse begrotingsbeleid kunnen de markten weer in rep en roer zetten, luidt het.

Volgens de OESO moeten overheden eerst en vooral iets doen aan de torenhoge werkloosheid. In de eurozone is meer dan 12 procent van de Europeanen werkloos. In de VS is dat 7,5 procent. In beide gevallen is dat een eind boven het pre-crisispeil.

De OESO: 'Overheden moeten inzetten op efficiënte vorming en het activeringsbeleid, geruggensteund door een sterkere steun voor de vraag.' De organisatie ziet ook heil in belastingvoordelen om meer mensen aan te zetten om aan de slag te gaan. Voor de kwetsbare groepen, zoals jongeren, zijn doelgerichte maatregelen nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud