Officieel Brits rapport: rellen en files aan de grens bij harde brexit

In het officiële document 'Operation Yellowhammer' worden de waarschijnlijke gevolgen van een brexit zonder akkoord opgelijst. ©EPA

Rellen, een terugval in het goederenvervoer en stijgende voedsel- en brandstofprijzen. Dat verwacht het Verenigd Koninkrijk bij een brexit zonder akkoord, blijkt uit een officieel document.

De Britse parlementsleden hadden de regering vorige week verplicht de details van 'Operation Yellowhammer' bekend te maken. In dat rapport worden de waarschijnlijke gevolgen van een brexit zonder akkoord opgelijst. Het werd op 2 augustus opgesteld en gaat uit van het slechtst mogelijke scenario. De Britse autoriteiten verwachten op korte termijn problemen op twaalf belangrijke vlakken, waaronder voedselvoorziening, gezondheid en transport.

Ernstige vertragingen

Vrachtwagenchauffeurs kunnen te maken krijgen met dagenlange vertragingen aan de grens en de goederenstroom via het Kanaal kan in één dag met 40 tot 60 procent dalen. Het kan tot drie maanden duren voor de situatie verbetert.

Ook de voorraden van medicijnen zullen 'bijzonder kwetsbaar zijn door ernstige vertragingen', luidt het in het rapport. De beschikbaarheid van verse voeding zal dalen, waardoor de prijzen zullen stijgen. Mensen met een laag inkomen zullen hogere voedsel- en brandstofprijzen het hardst voelen. Britse reizigers kunnen ook te maken krijgen met strengere grenscontroles, wat kan leiden tot langere wachttijden.

De Britse autoriteiten vrezen ook sociale onrust omdat er 'protesten en tegenprotesten zullen plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk, die significante hoeveelheden politiehulpmiddelen zullen in beslag nemen', klinkt het nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n