Olafur Ragnar Grimsson herverkozen als president IJsland

De herkozen president Olafur Ragnar Grimsson.

Olafur Ragnar Grimsson (69), die kandidaat was voor een vijfde ambtstermijn als IJslands president, is gisteren herverkozen.

Na het tellen van de stemmen bleek Ragnar Grimsson 52,8 procent van de stemmen behaald te hebben, tegenover 33,2 procent voor zijn grootste uitdaagster Thora Arnorsdottir, een 37-jarige voormalige journaliste en politieke nieuweling.

Grimsson ging normaal niet meer meedingen naar een nieuw ambt, maar een petitie met 30.000 handtekeningen van IJslandse burgers - oftewel 10 procent van de totale eilandbevolking - deed hem van gedachten veranderen, aldus de krant Frettabladid. Hij is sinds 1996 president en lijkt nu af te stevenen op een vijfde termijn.

Arnorsdottir erkende intussen haar verlies. De vrouwenrechtenverdedigster beviel in mei van haar derde dochter. Ze vindt dat de president zich niet over controversiële zaken als het EU-lidmaatschap moet uitlaten. Maar recentelijk uitte ze ook twijfel over lidmaatschap. In de huidige economische situatie is dat een kamer huren in een brandend gebouw, klonk het.

Het presidentschap in IJsland is vooral een ceremoniële functie, hoewel de presidentiële handtekening nodig is voordat wetten van kracht gaan. Grimsson heeft al driemaal controversieel zijn veto gebruikt waaronder tegen een wet die de terugbetaling aan Groot-Brittannië en Nederland regelde van verloren tegoeden bij de Icesave-bank. In oktober volgt een referendum over een grondwetswijziging om de rol van de president duidelijker te definiëren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud