Omstreden EU-topambtenaar Selmayr vertrekt

Martin Selmayr. ©AFP

De gecontesteerde topambtenaar van de Europese Commissie, de Duitser Martin Selmayr, vertrekt. 'Tegen eind volgende week ben ik weg', zegt hij.

De secretaris-generaal van de Europese Commissie, Martin Selmayr (48), zal zijn post wellicht moeten verlaten. Dat zegt hij aan de nieuwswebsite Politico. 'Tegen eind volgende week ben ik weg', zei hij. De Duitse topambtenaar kwam bij zijn aanstelling begin vorig jaar in opspraak, omdat zijn promotie niet volgens de regels gebeurd zou zijn.

Selmayr is als secretaris-generaal van de Europese Commissie de hoogste ambtenaar van de uitvoerende Europese macht. Maar Selmayr is een Duitser, net als de kandidaat-Commissievoorzitster Ursula von der Leyen. Het is een ongeschreven regel dat de voorzitter en de secretaris-generaal beter niet dezelfde nationaliteit hebben.

Verwacht wordt dat het Europees Parlement dinsdagavond von der Leyen aanstelt als voorzitster, maar tijdens een ontmoeting met de parlementsleden van haar christendemocratische EVP-fractie had ze al laten uitschijnen dat ze Selmayr de laan uit zou sturen als ze aangeduid wordt als Europees Commissievoorzitster.

Ontslag

In een reactie aan Politico zegt Selmayr dat hij wellicht tegen eind volgende week vertrekt uit de Berlaymont. De Duitser heeft von der Leyen twee weken geleden al zijn ontslag aangeboden toen de Europese Raad haar voordroeg, zegt hij. 'Ik heb haar verteld dat dit probleem zou komen bovendrijven, en dat ze daarop een antwoord zou moeten bieden, zonder met mij rekening te houden. Ik heb haar gezegd dat het belangrijkste nu is dat ze de stemming wint.'

Flitsbenoeming

Selmayr was de kabinetschef van huidig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en werd in februari vorig jaar gepromoveerd tot secretaris-generaal, al had hij niet de juiste rang om tot secretaris-generaal benoemd te kunnen worden. Maar eind januari solliciteerde hij voor de post van adjunct-secretaris-generaal.

Een tweetal weken later werd hij al benoemd, terwijl die procedure normaal maanden duurt. Meteen na zijn benoeming meldde de zittende secretaris-generaal dat hij met pensioen zou gaan, waarna Selmayr nauwelijks enkele minuten later plots de hoogste Europese ambtenaar werd. Het leidde tot een storm van protest.

Het Europees Parlement en de ombudsvrouw waren toen vernietigend over die flitsbenoeming, maar de Commissie bleef erbij dat ze de regels heeft gevolgd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n