'Onafhankelijk Schotland heeft recht op pond'

De Schotse premier, Alex Salmond (rechts), ging maandagavond in debat met Labour-politicus Alistair Darling. ©REUTERS

Een onafhankelijk Schotland kan het Britse pond perfect blijven gebruiken als betaalmiddel. Dat zei de leider van het JA-kamp, Alex Salmond, maandagavond tijdens een tweede tv-debat in de aanloop naar de volksraadpleging over de Schotse onafhankelijkheid.

van onze verslaggever in Schotland

'Niemand kan een land beter leiden dan de mensen die er wonen', opende de Schotse premier en SNP-voorzitter Alex Salmond maandagavond het debat in een kunstgalerij in Glasgow. 'Dit is ons moment. Laten we ons lot in eigen handen nemen.'

'Geloof hem niet', sneerde zijn opponent Alistair Darling, Labour-politicus en het gezicht van de BetterTogether-campagne. 'De SNP zet separatisme voorop en wil daarvoor eender welk risico lopen. Mensen willen zekerheid. De SNP creƫert onzekerheid. Dus, no thanks.'

Snel werd duidelijk dat het tweede grote televisiedebat in de aanloop naar het referendum over Schotse onafhankelijkheid pittiger en zelfs wat agressiever zou worden dan dat van drie weken geleden. Salmond had dan ook het een en ander recht te zetten na zijn zwakke optreden toen.

Optimistisch

Ditmaal stond olie gepland als centrale discussiethema. De vraag hoeveel olie nog onder de bodem van de Schotse kust rest, staat centraal in het hele onafhankelijkheidsdebat.

De vooraanstaande oliemagnaat Ian Wood had eerder op de week te kennen gegeven dat die voorraden door de SNP eerder optimistisch worden ingeschat. 'Maar eender welk land in de wereld zou blij zijn met de hoeveelheid olie waarover Schotland nog beschikt', argumenteerde Salmond. De nationalisten bekijken de olie naar eigen zeggen als een bonus. Niet als een noodzaak voor onafhankelijkheid.

Peilingen

Maar net zoals tijdens het eerste debat kwamen de twee kopstukken ook maandagavond steeds terug op het vraagstuk van de munteenheid. Salmond herhaalde dat het zijn wens is om ook in een onafhankelijk Schotland het pond te blijven gebruiken.

Dat ziet Darling niet zitten. 'Het pond kan enkel werken als je ook een politieke en economische unie hebt. Een munt leen je niet zomaar.' Maar Londen zou de onafhankelijke Schotten het gebruik van het pond niet kunnen verbieden, zegt Salmond.

Polls

Meteen na het debat kwamen polls binnen over wie 'gewonnen' zou hebben. Volgens een peiling van de Britse krant The Guardian vond 71 procent van de kijkers dat Salmond ditmaal de beste argumenten op tafel heeft gelegd. 21 procent was naar eigen zeggen overtuigd door Darling.

Het referendum over Schotse onafhankelijkheid vindt plaats op 18 september. De peilingen wijzen op een ruime voorsprong voor het BetterTogether-kamp, hoewel het aandeel zwevende kiezers groot blijft.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud