Onderhandelaar Michel Barnier publiceert geheime brexitdagboek

'De grote illusie - het geheime dagboek van de brexit' is uitgegeven bij Gallimard. ©BELGA

Onderhandelaar Michel Barnier publiceerde vandaag zijn geheime brexitdagboek. Het wordt het visitekaartje voor de man uit de Savoie. Hij wil een nuttige rol spelen in de Franse presidentsverkiezingen van 2022.

Met 'De grote illusie - het geheim dagboek van de brexit', neemt Michel Barnier afscheid van vijf moeilijke jaren van onderhandelingen met Londen. Grote geheimen komen niet aan het licht. Het boek ademt wel de werkwijze van de intussen 70-jarige politicus uit de Savoie: een minutieuze voorbereiding en vooral een breed en goed onderhouden netwerk van gezagsdragers maken de man.

Barnier wordt amper twee weken na het brexitreferendum in de marge van een NAVO-top in Warschau in juli 20126 door Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, gepolst als brexitonderhandelaar. Barnier wil pas toezeggen als hij voldoende steun geniet in de hoofdsteden. Eind juli gaat hij akkoord.

Martin Selmayr, de machtige kabinetschef van Juncker, is in snelheid genomen. De klik met Barnier komt nooit. En vice versa. Barnier beschuldigt Selmayr er nauwelijks verholen van informatie over de onderhandelingen met Londen te lekken naar de pers en achter zijn rug met de Britten te praten.

De Fransman heeft meer weg van een gentleman dan de Britse premier Boris Johnson, met wie hij zowel een scheidings- als een handelsakkoord afsloot. Zonder zijn naam expliciet te noemen, geeft Barnier af op de 'historische verantwoordelijkheid voor het land'. Voor Theresa May, Johnsons voorganger, heeft hij wel lof.

Dat Barnier aan het einde van de onderhandelingen over een handelsakkoord, waarvoor vooral over vis werd gesproken, opzijgeschoven werd door de ploeg van Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen is nauwelijks tussen de lijnen te lezen. Hij schuift de verantwoordelijkheid in de schoenen van David Frost, de Britse onderhandelaar die aangestuurd zou hebben op die parallelle onderhandelingen. 'Hij weet dat ik dit weet,' schrijft Barnier: 'Het laatste contact met Frost was professioneel en koud.'

Franse politiek

Over de Franse president Emmanuel Macron , een notoir hardliner in het brexitdebat, blijft Barnier hoffelijk. Dat Macron hem meermaals polste om toe te treden tot zijn La République En Marche en hij Barnier zelfs premier wilde maken na het ontslag van Édouard Philippe, staat evenmin in het geheime dagboek. Wel weidt Barnier, sinds zijn jeugd een militant gaullist, uit over de dood van Jacques Chirac.

Barnier, een overtuigd Europeaan, is geen mooiprater, maar iemand met een missie. 'De klok tikt,' waarschuwde de Fransman bij elke persconferentie na een onderhandelingsronde. Met het afsluiten van zijn memoires tikt de klok nu voor Barnier zelf. Hij wil bij de presidentsverkiezingen van 2022 'een nuttige rol spelen voor Les Républicains', zijn partij.

Dat zijn sobere woorden voor grote ambities. Barnier weet dat de concurrentie groot is. Valérie Pécresse, Xavier Bertrand en Bruno Retailleau zijn maar enkele partijgenoten die een gooi willen doen naar het hoogste ambt. Zijn pro-Europese houding en 'sociaal gaullisme' scoren bovendien niet hoog bij de rechtse partijtop.

Toch ziet de Franse Europeaan kansen voor zichzelf, al wil hij pas in de herfst de knoop doorhakken. Barnier is ook iemand die boven het gewoel en de breuklijnen in de partij staat. De staande ovatie in het Europees Parlement, zijn hechte netwerk, en zijn 'keep calm and carry on'-mentaliteit zijn belangrijke troeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud