Onderzoeksplek MH17 onder vuur

Na dagen wachten konden Nederlandse en Australische teams eindelijk het gebied betreden waar MH17 meer dan twee weken geleden crashte ©AFP

De onderzoekers naar de ramp met de B777 van Malaysia Airlines in Oekraïne konden vandaag zaterdag hun werk verder zetten, maar rond de middag vielen granaten vlakbij de plek van de crash, zo meldt de NOS, niemand raakte gewond.

Onderzoekers gaan vandaag zaterdag verder met hun speurtocht naar menselijke resten van vlucht MH17 nabij het dorp Grabovo op vier uur rijden van Donetsk in Oost-Oekraïne. De teams bestaan vooral uit Nederlandse en Australische forensische experts, de meeste slachtoffers kwamen uit die twee landen. 'Verschillende menselijke overblijfselen zijn gevonden', zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de missie. Tot nog toe zijn bijna 70 van de 298 slachtoffers niet geborgen. 

Volgens de Verenigde Staten en Oekraïne werd de Boeing B777 van Malaysia Airlines neergehaald door een raket afgevuurd door pro-Russische milities. Maar Rusland en de rebellen wijzen met de vinger naar het Oekraïnse leger. Voor het recupereren van de menselijke resten worden dit weekend vier teams van 20 experts ingezet, later komt er nog een vijfde bij met onder andere speurhonden. Ook ons land stuurt twee begeleiders met dergelijke honden, zo meldt Binnenlandse Zaken.

Gevechten

Intussen gaan de gevechten tussen het geregeld Oekraïnse leger en de rebellen in de rest van Oost-Oekraïne gewoon verder. De Britse premier David Cameron pleit voor hardere maatregelen: 'We (Europa) moeten het eens worden over langdurige maatregelen om in staat te zijn snel te reageren op gelijk welke bedreigen, om onze bondgenoten de nodige garanties voor hun veiligheid te geven en elke Russische agressie af te schrikken', zo stelt Cameron in een brief aan de Europese regeringsleiders.

Voormalige Sovjet-republieken zoals de Baltische staten zeggen dat Russische jets vrijdag door neutraal luchtruim vlogen zonder voorafgaandelijke verwittiging. Het ministerie van Defensie in Kiev beweerde dan weer dat het een Russische drone neerhaalde boven zijn grondgebied. Er zou ook artillerievuur gelanceerd zijn vanop Russische grondgebied. Volgens Interfax gaat Rusland nog duizenden reservisten oproepen voor oefeningen die tot oktober zouden duren.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de EU in alle stilte een uitvoerverbod van militair materieel naar Kiev opgeheven. 'Tijdens een recente bijeenkomst van de regeringsleiders werd afgesproken in alle stilte beperkingen op te heffen op de export van materieel dat kan gebruikt worden voor binnenlandse repressie', aldus het ministerie op zijn website.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud