Advertentie

Ongepast gedrag kost hoofdredacteur Bild de kop

Julian Reichelt moet opstappen als hoofdredacteur van Bild wegens misbruik van zijn machtspositie tegenover jonge vrouwelijke medewerkers. ©EPA

De hoofdredacteur van Europa's invloedrijkste krant moet opstappen na een vernietigend artikel in de invloedrijkste Amerikaanse krant.

Julian Reichelt, de invloedrijke hoofdredacteur van de grootste krant van Europa, het Duitse Bild, is op staande voet ontslagen omdat hij zich ongepast zou hebben gedragen tegenover vrouwelijke medewerkers. Dat heeft het moederbedrijf van Bild, de Duitse mediagroep Axel Springer, maandag bekendgemaakt in een verklaring.

De uitgever benadrukt dat er geen beschuldigingen van seksuele intimidatie of aanranding zijn. Wel heeft de hoofdredacteur 'persoonlijke en professionele zaken niet duidelijk van elkaar gescheiden en de directie tijdens onderzoeken onwaarheden verteld', klinkt het. Reichelt ontkent alle aantijgingen.

Affaire en promotie

De onmiddellijke aanleiding was een lang artikel in The New York Times van afgelopen weekend. Volgens die krant heeft de 41-jarige Reichelt enkele jaren geleden een affaire gehad met een jonge medewerkster die hij later promoveerde. Ondertussen bleef hij haar oproepen naar Berlijnse hotelkamers. Ze zou niet de enige zijn geweest. 'Zo gaat het altijd bij Bild', verklaarde een van de vrouwen. 'Wie met de baas naar bed gaat, krijgt een betere job.'

Wie met de baas naar bed gaat, krijgt een betere job.
Vrouwelijke medewerkers bij Bild

De hoogste baas van Axel Springer zou Reichelt de hand boven het hoofd gehouden hebben. The New York Times schreef ook dat een groep onderzoeksjournalisten van het Duitse mediabedrijf Ippen van plan was nog meer vuile was over Reichelt buiten te hangen, maar dat die publicatie 'persoonlijk zou zijn verhinderd' door de uitgever van Ippen, Dirk Ippen.

Tweede kans

Reichelt had onlangs een tweede kans gekregen. Hij lag al langer onder vuur door zijn omgang met vrouwen. De zaak kwam in maart 2021 aan het licht via het Duitse weekblad Der Spiegel. Onder de kop 'Vögeln, fördern, feuern' (neuken, promoveren, ontslaan) schetste dat een vernietigend beeld van de hoofdredacteur. Verschillende vrouwelijke medewerkers getuigden toen ook over de 'typische werkwijze van hun baas'.

Na de publicatie van Der Spiegel kondigde de uitgever een intern onderzoek aan. Er werd gesproken van het ‘Reichelt-systeem’, wat machtsmisbruik en uitbuiting van de afhankelijkheidsrelaties van jonge vrouwelijke werknemers inhield. Reichelt werd toen op eigen vraag op non-actief gezet, maar uiteindelijk niet ontslagen omdat er geen sprake zou zijn geweest van 'onvergeeflijke fouten'.

'Sneaky' Duitse cultuur

Dat de hoofdredacteur van de grootste Duitse krant nu moet opstappen na een vernietigend artikel in een Amerikaanse krant, lijkt vreemd, maar is het niet. Axel Springer zet steeds nadrukkelijker een voet aan de grond in de Verenigde Staten. Dat gebeurde eerst nog vrij bescheiden met de overname van Business Insider in 2015, maar deze zomer via de grote poort met de in Washington zeer invloedrijke nieuwssite Politico.

Die overname vertaalt zich ook in een clash tussen de Amerikaanse en de Duitse bedrijfscultuur. Volgens The New York Times is er bij Amerikaanse managers groeiende irritatie over de agressieve en 'sneaky' (stiekeme) bedrijfscultuur bij de Duitse gigant. Dus had topman Mathias Döpfner naar eigen zeggen 'geen andere keuze' meer dan 'zijn' Bild-hoofdredacteur te offeren.

De 37-jarige Johannes Boie, momenteel hoofdredacteur van de krant Welt am Sonntag, wordt de nieuwe voorzitter van de driekoppige hoofdredactie van Bild.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud