Onlusten in Parijs na militaire parade

Na de militaire parade in Parijs ontstonden onlusten in Parijs. Betogers raakten slaags met de politie. ©AFP

Franse agenten zetten traangas in om de demonstranten uiteen te drijven op de Parijse Champs-Elysées.

Gaan de gele hesjes erin slagen van zich te laten horen tijdens de festiviteiten voor de Franse nationale feestdag? Die vraag dook de voorbije dagen geregeld op in Frankrijk.

Nadat president Emmanuel Macron in april een resem maatregelen aangekondigd had om tegemoet te komen aan de grieven van de boze burgers, leek het protest van de 'gilets jaunes' wat doodgebloed. Van de grote demonstraties op zaterdag was al een tijdje geen sprake meer.

Maar dat betekent niet dat het ongenoegen onder de bevolking verdwenen is, bleek zondag. Aan het begin en het einde van het traditionele militaire défilé op de Parijse Champs-Elysées was president Macron al een paar keer uitgefloten door een deel van de toeschouwers.

Traangas

In de marge van de grote militaire parade hield de politie meer dan 150 mensen aan. Het gaat volgens sommige bronnen onder meer om twee prominente leden van de gele hesjes. 

Aan het begin en het einde van het traditionele militaire défilé op de Parijse Champs-Elysées was president Macron al een paar keer uitgefloten door een deel van de toeschouwers.

Zodra het défilé afgelopen was en de politieke hoogwaardigheidsbekleders uit het Parijse straatbeeld verdwenen waren, liepen de spanningen al snel op tussen de ordetroepen en een resem demonstranten. Zeker toen die er voor het eerst sinds half maart in slaagden door te dringen tot de Champs-Elysées.

Al snel gingen achtergebleven dranghekken tegen de grond. Honderden betogers, een deel van hen gemaskerd, gooiden ook vuilnisbakken en afval op de straat en ze bekogelden de politie met allerlei objecten. De agenten zetten uiteindelijk traangas in om de demonstranten uiteen te drijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud