Advertentie

Onrust groeit over Commissie-Juncker

Jonathan Hill ©EPA

De onrust over enkele problematische kandidaat-leden van de Commissie-Juncker begint te gisten in het Europees Parlement. De politieke fracties wetten de messen.

Gaat de derde dag van de hoorzittingen in het Europees Parlement de geschiedenis in als bijltjesdag? Niet minder dan drie kandidaten voor de nieuwe EU-Commissie kwamen woensdag niet goed uit de verf bij het drie uur durende spervuur.

De Brit Jonathan Hill zal begin volgende week een tweede keer moeten uitleggen hoe hij als voormalig City-lobbyist nu commissaris voor financiële diensten kan worden. Hill bleef woensdag keer op keer herhalen dat hij niet de City vertegenwoordigt, maar het Europese volk en dat hij alle banden met de City heeft verbroken.

Maar het was het gebrek aan dossierkennis dat Hill in problemen bracht. Op een vraag over Euro-obligaties antwoordde Hill zelfs dat hij 'niet meteen een goed geïnformeerd oordeel klaar had’. Enkel met zijn Hugh Grant-achtige charmante stunteligheid en een mondje Frans kon Hill een onvoldoende vermijden.

De gasten van de twee ‘avondhoorzittingen’ kwamen nog in zwaarder weer. Zij konden de vooringenomenheid van het Europarlement niét counteren.

De Spanjaard Miguel Arias Cañete, die verantwoordelijk wordt voor Klimaat en Energie, kreeg de achterdocht over belangenvermenging niet weg. Cañete, lid van de Europese Volkspartij, verbrak intussen alle banden met de olie-industrie, maar weigerde tot driemaal toe op de vraag te antwoorden of zijn schoonbroer en businesspartner nu voorzitter is geworden van ‘zijn’ oliebedrijven.

De hoorzitting werd een partijpolitieke aangelegenheid. De sociaaldemocraten, aangevuurd door Kathleen Van Brempt, en de groenen hakten fors op Cañete in, terwijl hij applaus kreeg op de EVP-banken. Enkel wanneer het extreemrechtse FN of de Britse UKIP in het rond begonnen schieten, kreeg Cañete de kans om zijn bezorgdheid over het klimaat in de verf te zetten en de eurosceptici lik op stuk te geven.

De Hongaar Tibor Navracsics, die verantwoordelijk wordt voor cultuur, jeugd en onderwijs, kreeg telkens weer vragen over de controversiële Hongaarse mediawet en werd bedolven onder kritiek op het regime van zijn premier Orban. Navracsics werd enkel door Hongaarse partijgenoten en enkele EVP'ers verdedigd.

Het oordeel van de Europese politieke fracties over de drie kandidaten wordt nu een politiek steekspel. Orban maakte al duidelijk dat hij niet bereid is iemand anders dan Navracsics naar Brussel te sturen.

De christendemocraten van de EVP eisen het respect van partijpolitieke evenwichten bij de gebuisden. Als socialisten en groenen het vel willen van Cañete, wordt de hoorzitting donderdagochtend van de Franse socialist Pierre Moscovici een lijdensweg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud