Onrust op Griekse eilanden over opvang vluchtelingen

De Griekse politie zette traangas en het waterkanon in op Lesbos en Chios.

Op de Griekse eilanden Lesbos en Chios kwam het op dinsdag tot confrontaties tussen honderden bewoners en de politie.

De reden voor de rellen is de komst van nieuwe vluchtelingenkampen op de eilanden. Volgens de Griekse regering is daar dringend nood aan. Momenteel verblijven er 38.000 mensen in de kampen, terwijl er maar plaats is voor 6.200 personen.

'Er is geen weg terug', zei de Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis zondag vastberaden. Maar de lokale autoriteiten en bewoners van Lesbos en Chios zijn het beu dat ze al jaren in de frontlinie van de migratiecrisis staan en namen het heft in eigen handen. Volgens getuigen trachtten zo'n 500 personen te verhinderen dat de voor de bouw van de kampen noodzakelijke graafmachines op de eilanden werden gelost. De Griekse politie reageerde met traangas, waarop de bewoners de ordediensten te lijf gingen. Ook de komende dagen wordt hevig protest verwacht. 

Coronavirus

De kampen zijn noodzakelijk voor een snellere asielprocedure en het voorkomen van de uitbraak van ziektes.
Stelios Petsas
Woordvoerder Griekse regering

Door hun gunstige ligging vlak voor de Turkse kust kwamen vorig jaar 75.000 migranten via de eilanden Europa binnen. De nieuwe conservatieve regering in Griekenland heeft begrip voor de frustraties, maar wil de migratie ook strenger en adequaat aanpakken.

'De nieuwe kampen zijn noodzakelijk voor een snellere asielprocedure en om de uitbraak van ziektes te verhinderen', klinkt het vanuit Athene. Ook de opmars van het coronavirus droeg bij tot de beslissing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud