Ontpoldering Hedwigepolder na jarenlange strijd begonnen

De ontpoldering van de Hedwigepolder is maandag begonnen. ©ANP

Na een jarenlange maatschappelijke en politieke discussie is maandag de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen begonnen. 'De meeste bomen in de polder zijn gerooid en alle huizen zijn op een na gesloopt', zegt Monique Ekkebus, projectleidster voor de provincie Zeeland. 'Nu beginnen we met het grondwerk.'

Het enige pand dat nog overeind staat in de Hedwigepolder is een huis van de oud-eigenaar van het gebied, Gery de Cloedt. Die heeft zich tevergeefs tot bij de hoogste Nederlandse rechtsinstantie verzet tegen de onteigening van zijn grond. 'Dat huis kan nog niet worden gesloopt omdat er enkele vleermuizen in huizen. Die moeten de tijd krijgen om een nieuwe plek te vinden', zegt Ekkebus.

De Hedwigepolder is in 1907 ingepolderd en werd vooral voor de landbouw gebruikt. Nederland besloot in 2012 definitief eb en vloed terug te brengen in het gebied van zo'n 300 hectare.

Compensatie

'In de discussie over de ontpoldering hoor je steeds dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, maar dat is onjuist', zegt Ekkebus. 'Het project wordt uitgevoerd om natuur te herstellen die door menselijk ingrijpen en natuurlijke processen verloren is gegaan.'

Het project wordt uitgevoerd om natuur te herstellen die door menselijk ingrijpen en natuurlijke processen verloren is gegaan.
Monique Ekkebus
Projectleider provincie Zeeland

De eerste werkzaamheden bestaan uit het graven van geulen. Met die grond wordt een al bestaande ringdijk rond de Hedwigepolder doorgetrokken. Die moet het achterland beschermen als straks de Sieperda- en Scheldedijk aan de Westerschelde zijn afgegraven. Als dat gebeurd is, kan het water van de Schelde de Hedwigepolder in- en uitstromen.

De werkzaamheden duren zeker vier jaar. 'Maar het duurt tientallen jaren voor een gebied met de dynamiek van slikken en schorren is ontstaan', zegt Ekkebus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud