analyse

Ontslag Franse minister bemoeilijkt rentree Macron

©BELGAIMAGE

‘Ik kan niet langer tegen mezelf liegen.’ Met die woorden nam Nicolas Hulot, de Franse minister van Milieu, live op de radio ontslag. Een klap voor president Emmanuel Macron, die bij de start van het politieke jaar een populaire minister verliest.

‘U bent toch serieus?’ Zelfs journaliste Léa Salamé was totaal verrast dat Nicolas Hulot zijn ontslag live aankondigde op France Inter. In het voorgesprek had de minister al laten verstaan dat hij ‘binnenkort’ zijn vertrek uit de regering zou aankondigen. Maar zodra het interview begon, deed hij het maar meteen. Niemand was op de hoogte. Niet de president, niet de premier. ‘Als ik ze had verwittigd, zouden ze me het nogmaals afgeraden hebben’, verklaarde Hulot.

Hulot twijfelde al geruime tijd aan zijn ministerschap. President Macron haalde de gewezen tv-ster, bekend van het programma ‘Ushuaïa’, 15 maanden geleden triomfantelijk binnen als het groene geweten van zijn regering. Hulot stond al lang bekend als een milieuactivist. Ook Macrons voorgangers hadden hem gepolst om minister te worden.

Jachtlobby

De spreekwoordelijke druppel voor Hulot was de invloed van de jachtlobby.

De spreekwoordelijke druppel voor Hulot was de invloed van de jachtlobby. Op een vergadering op het Elysée over de jacht dook Thierry Coste op, een bekend lobbyist en vurig pleitbezorger van de jacht. Hulot zou niet op de hoogte geweest zijn van Costes aanwezigheid. Bovendien besliste Macron uiteindelijk de prijs voor een jachtvergunning te halveren, recht tegen de overtuiging van Hulot in.

De milieuminister kon tijdens zijn ministerschap maar één succes boeken. In januari borg de Franse regering de plannen voor de bouw van een luchthaven in Notre-Dame-des-Landes definitief op. Het project, dat al tien jaar oud was, was erg omstreden. Voor de buitenwereld was de regeringsbeslissing een signaal dat Hulot wel degelijk een bereidwillig oor had bij president Macron.

Kernenergie

Naast die kleine overwinning stond een hele reeks ontgoochelingen. De zwaarste nederlaag was wellicht dat de overgang naar duurzame energie ten koste van kernenergie nog maar eens vertraagd werd. De bedoeling was dat Frankrijk tegen 2025 nog voor 50 procent zou rekenen op kernenergie. Dat bleek onhaalbaar.

1
succes
De milieuminister kon tijdens zijn ministerschap maar één succes boeken. In januari borg de Franse regering de plannen voor de bouw van een luchthaven in Notre-Dame-des-Landes definitief op.

In zijn strijd tegen de kernenergie was Hulot erg eenzaam. Zowel president Macron als premier Edouard Philippe is voorstander van nucleaire energie. De milieuminister wilde een precieze kalender met een tijdstabel waarin de sluiting van de reactoren was opgenomen. Uiteindelijk werd het een vage tekst die de kernuitstap nog maar eens opschoof in de tijd.

Door zijn ontslag zal Hulot zelfs de sluiting van de kerncentrale van Fessenheim niet meemaken. Die had de vorige president François Hollande al beloofd, maar is ten vroegste voor 2020 gepland.

Glyfosaat

Op het vlak van landbouwbeleid moest Hulot de duimen leggen tegen minister van landbouw Stéphane Travert. Van de plannen om meer duurzaamheid te realiseren kwam niets in huis. Symbolisch was het glyfosaatdossier. Hulot wilde dat pesticide, dat mogelijk kankerverwekkend is, al in mei verbieden maar moest tolereren dat het product nog een jaar langer gebruikt mag worden in Frankrijk.

De reeks politieke nederlagen maakten dat Hulot er niet langer in geloofde: ‘Volstaan de kleine passen om de klimaattragedie in te dijken, te keren of ons zelfs maar eraan aan te passen? Het antwoord is nee.’

Net als zoveel Fransen is Nicolas Hulot teleurgesteld in president Macron.
Laurent Wauquiez
leider oppositiepartij Les Républicains

De tegenstanders van Macron grepen het ontslag van Hulot gisteren aan om de geloofwaardigheid van de president onderuit te halen. ‘Net als zoveel Fransen is Hulot teleurgesteld in Macron’, was de reactie van Laurent Wauquiez, de partijleider van de conservatieve Les Républicains. Bij de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon en de extreemrechtse Marine Le Pen waren gelijkaardige geluiden te horen.

Vervelend voor Macron

De Franse president, op staatsbezoek in Denemarken, reageerde kalm. ‘Ik respecteer zijn beslissing, hij is een vrij man, maar ik hoop dat hij zijn engagement voortzet, waar hij ook terechtkomt’, zei Macron. De Franse president maakte zich ook sterk dat hij in 15 maanden meer voor het milieu had gedaan dan welke voorganger ook.

Toch is het onverwachte vertrek erg vervelend voor de president. Na het schandaal rond zijn lijfwacht Alexandre Benalla en de problemen met zijn minister van Cultuur Françoise Nyssen is het ontslag van Hulot een nieuwe slag voor het imago van Macron. Hulot was het groene en progressieve uithangbord van de regering. Macron, die al het etiket ‘president van de rijken’ kreeg opgekleefd, moet op zoek naar een geschikte vervanger.

De president wil een nieuwe hervormingstrein in gang duwen. Om zijn rechtse imago wat af te zwakken heeft Macron een plan tegen de armoede klaar. Hij wil ook de sociale uitkeringen bijsturen, zodat die op het juiste moment bij de juiste mensen terechtkomen. Die plannen worden bezwaard door een tragere economische groei, die de uitwerking van de begroting bemoeilijkt.

Bovendien wil Macron begin volgend jaar beginnen aan een grootscheepse pensioenhervorming, een plan dat politiek geladen is. Om die steile ambities te realiseren heeft de president nood aan een stabiele regering. Dat zit momenteel tegen.

De immer ontevreden milieuactivist

Nicolas Hulot (63) vloog als een komeet door de Franse politiek. Na 15 maanden ministerschap is hij zeer ontgoocheld over wat hij heeft kunnen realiseren.

Hulot verwierf in Frankrijk faam met ‘Ushuaïa’, een natuurprogramma waarin hij extreme situaties opzocht. Door het programma werd Hulot een overtuigde milieuactivist, die zich onvermoeibaar inzette voor de bescherming van de natuur. Op die manier groeide hij uit tot het groene geweten van Frankrijk.

Hij adviseerde de presidenten Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en François Hollande, maar het was Emmanuel Macron die hem in mei vorig jaar kon overhalen effectief toe te treden tot de regering.Zijn aanstelling leidde tot de nodige controverse. Hij bleek de op een na rijkste minister te zijn met een privévermogen van 7,2 miljoen euro. De verdediging van het groene gedachtegoed kon duidelijk een aardige stuiver opbrengen.

Vervelend was vooral de onthulling dat Hulot liefst negen voertuigen met een motor had: een boot, een motor, een elektrische scooter en zes auto’s. In de laatste categorie waren niet alle exemplaren even proper. Hulot verdedigde zich door te zeggen dat hij 95 procent van zijn tijd elektrisch reed. Met de scooter in Parijs en met een BMW in Bretagne. Toch gaf de controverse een stevige knauw aan zijn groene imago.

Als minister van Milieutransitie haalde hij meerdere malen bakzeil in verschillende dossiers. Hulot kreeg bakken kritiek over zich heen. De voormalige actrice en dierenrechtenactiviste Brigitte Bardot noemde hem ooit een ‘broekschijter, die niets heeft gerealiseerd’. Macron was gehecht aan zijn milieuminister, al merkte de president wel op dat Hulot ‘nooit tevreden’ was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect