Advertentie

Ook België vecht tegen IS

©BELGA

België neemt net als Frankrijk al meer dan een jaar deel aan de militaire operatie tegen IS. Onze rol is op dit moment beperkt tot de bescherming en de opleiding van gevechtstroepen.

De aanslagen in Parijs vrijdagavond zijn een vergeldingsactie voor de oorlog tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. IS stuurde zaterdag een bericht uit. ‘Frankrijk en zij die haar weg volgen, moeten weten dat ze de hoofddoelwitten blijven van Islamitische Staat. Ze zullen de geur van de dood blijven ruiken omdat ze de leiding hebben genomen in deze kruistocht, gedurfd hebben onze profeet te beledigen en met hun vliegtuigen moslims te doden op het grondgebied van het kalifaat.'

Ook België moet zich aangesproken voelen. Ons land is een van de partners in ‘Operation Resolve’, die als doel heeft IS te vernietigen. Belgische F16’s voerden tussen september vorig jaar en juni dit jaar 163 aanvallen uit in Irak. Ze hebben hun taak deze zomer overgedragen aan het Nederlandse leger.  Het Belgisch leger is wel nog altijd in Irak om de Nederlandse gevechtseenheid te beschermen en om Iraakse soldaten op te leiden in hun strijd tegen IS.

Deze week raakte bekend dat het Belgische fregat Leopold I het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle zal escorteren tot in de Perzische golf. Het gaat om een defensieve operatie, zei premier Charles Michel (MR). ‘Als de missie actiever wordt, zal de regering een nieuw standpunt innemen.'

De strijd tegen IS begon in september vorig jaar. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde toen aan dat de VS met haar bondgenoten een operatie zou ondernemen om ‘IS te verzwakken en uiteindelijk te vernietigen’.

De operatie strekt zich uit over het grondgebied van Irak en Syrië. In Irak zijn naast de VS, Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Jordanië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk actief. In Syrië gaat het om Australië, Bahrein, Canada, Frankrijk, Jordanië, Saudi-Arabië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Data van het Pentagon leren dat op iets meer dan een jaar tijd al 8.125 luchtaanvallen werden uitgevoerd. In 78 procent van de gevallen gebeurden die door het Amerikaanse leger. De 163 luchtaanvallen van de Belgische F16's maken 2 procent van dat totaal uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud