Advertentie

Ook Duitsland overweegt beperkingen voor niet-gevaccineerden

Protestmarsen in heel Frankrijk zaterdag roepen op tot keuzevrijheid en niet-discriminatie. ©Photo News

In Frankrijk en Italië groeit het protest tegen een verplichte coronapas die toegang biedt tot allerlei activiteiten en restaurants. Israël voert de pas weer in en ook Duitsland overweegt beperkingen voor niet-gevaccineerden.

In Frankrijk zijn zaterdag meer dan 160.000 mensen op straat gekomen om te betogen tegen de uitbreiding van de gezondheidspas en de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Op de Champs-Élysées in Parijs braken op het einde van de demonstratie relletjes uit. Ook in Italië groeit het protest tegen de coronapas.

Israël, het land dat lange tijd voorop liep in de vaccinatierace en dus ook de versoepelingen, voert vanaf 8 augustus de vaccinatiepas weer in aan de deuren van theaters, stadions en synagogen. De pas is het bewijs voor een vaccinatie, het herstel van een coronabesmetting of een negatieve test.

De test moeten inwoners zelf betalen. Zo hoopt de Israëlische regering niet-gevaccineerden aan te sporen zich alsnog te laten inenten. 1 miljoen Israëli's weigeren zich te laten vaccineren. Meer dan 56 procent van Israëls 9,3 miljoen inwoners heeft twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin gekregen.

De Israëlische premier Naftali Bennett haalde tijdens een persconferentie uit naar de vaccinweigeraars. 'Zij ondermijnen de inspanningen van ons allemaal. Als iedereen het vaccin krijgt, kan het leven weer normaal worden. Maar als een miljoen mensen weigeren, zullen de andere acht miljoen lockdowns moeten ondergaan.'

Israël registreerde afgelopen week ruim 1.300 nieuwe besmettingen, de meeste met milde symptomen. Minstens 73 mensen hadden ernstige ziekteverschijnselen, 19 meer dan medio juni.

Duitsland

Dichter bij huis overweegt Duitsland het voorbeeld van Israël, Frankrijk en Italië te volgen. Het hoofd van de Duitse kanselarij, Helge Braun, zegt in de krant Bild dat er de komende maanden extra coronabeperkingen kunnen worden ingevoerd voor de niet-gevaccineerden.

De stafchef van bondskanselier Angela Merkel roept alle inwoners op om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Hij wijst er daarbij op dat de vaccins zowat 90 procent doeltreffend zijn bij het vermijden van ernstige ziekte 'en de gevaccineerden gaan zeker meer vrijheden hebben dan de ongevaccineerden'.

Als Duitsland de komende maanden in een vierde besmettingsgolf van de coronapandemie zou belanden, zijn nog niet ingeënte mensen mogelijk niet meer welkom zijn in bijvoorbeeld bars en restaurants.

'Als we ondanks onze testprocedures een hoge besmettingsgraad hebben, dan moeten de niet-gevaccineerden hun contacten verminderen', aldus Braun. 'Dat kan betekenen dat bepaalde opties - zoals restaurants, bioscopen en stadionbezoeken - zelfs voor ongevaccineerde mensen die getest zijn, niet langer mogelijk zijn, omdat het risico voor alle anderen te groot is.'

Bij een hoge besmettingsgraad kan het dat bepaalde opties - zoals restaurants, bioscopen en stadionbezoeken - zelfs voor ongevaccineerde mensen die getest zijn, niet langer mogelijk zijn.
Helge Braun
Stafchef kanselier Angela Merkel

Braun, die zelf dokter is, benadrukte wel dat een nieuwe lockdown waarschijnlijk niet nodig zal zijn als de al toegediende vaccins standhouden tegen de besmettelijkere deltavariant van het virus. Het aantal besmettingen stijgt met 60 procent per week. 'Als we dat niet kunnen counteren met een hoge vaccinatiegraad of een gedragswijziging kan het aantal nieuwe besmettingen oplopen tot 100.000 per dag', waarschuwt hij. 'We zien nu al in het Verenigd Koninkrijk welke belangrijke impact dat heeft op de economie.'

Zowat 60 procent van de Duitse bevolking heeft minstens één dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Iets minder dan de helft, 47 procent, is volledig ingeënt. Duitsland blijft er, in tegenstelling tot Frankrijk, bij dat vaccinatie niet verplicht zal worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud