Ook Nederlands ziekenhuis getroffen door cyberaanval

Het Medisch Centrum in Leeuwaarden sluit uit voorzorg alle computersystemen. ©ANP

Hackers hebben geprobeerd in te breken in de datasystemen van het Medisch Centrum in Leeuwarden. Het ziekenhuis heeft uit voorzorg alle computersystemen voor onbepaalde tijd uitgeschakeld.

Het Medisch Centrum in Leeuwarden benadrukt dat de zorg voor de patiënten prioritair blijft en dat de interne communicatie geen problemen ondervindt. Patiënten kunnen wel niet aan hun medische dossiers en uitwisseling met andere ziekenhuizen is niet mogelijk, omdat de systemen zijn uitgeschakeld.

Citrix-servers

Het Nederlandse ziekenhuis wil nog niet veel details kwijt. Het zou gaan om een inbraakpoging in de Citrix-servers. De hacking komt twee dagen na een waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum, dat de servers als 'zeer kwetsbaar' bestempelde. Voor problemen met de Citrix-servers bestaat geen beveiligingsupdate. In Leeuwarden wordt volop naar een oplossing gezocht.

Ook ons land ontsnapt deze week niet aan cyberaanvallen. Maandag werd de Ieperse weefgetouwenfabrikant Picanol het slachtoffer van hackers. De productie in het West-Vlaamse bedrijf ligt stil tot eind deze week.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud