'Oosten moet deel Oekraïne blijven'

Vladimir Poetin (rechts) en zijn woordvoerder Dmitri Peskov (links) ©REUTERS

Rusland kant zich tegen onafhankelijkheid van Oost-Oekraïne. Volgens Moskou wordt Oekraïne verscheurd door een binnenlands conflict en is er geen sprake van een conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Dat verklaarde Dmitri Peskov, een woordvoerder van president Vladimir Poetin, zondag. Hij beklemtoonde dat het deel van Oost-Oekraïne waar separatisten en regeringstroepen slag om leveren, ‘vanzelfsprekend’ een deel van Oekraïne moet blijven.

‘Alleen Oekraïne kan een overeenkomst bereiken met Novorossiya (zo noemen de rebellen het overwegend Russischsprekend betwist gebied, red.), rekening houdend met de belangen van Novorossiya, en dit is de enige manier om een politieke regeling te bekomen’, aldus Peskov.

Daarmee zette Peskow de puntjes op de i. Eerder hadden Russische media bericht over de eis van Poetin dat de pro-Russische rebellen en de regering in Kiev onderhandelingen zouden opstarten over de politieke organisatie van de maatschappij en van de staat in het zuidoosten van Oekraïne, teneinde de legitieme belangen van de daar levende mensen te beschermen.

Volgens het persagentschap Itar Tass verklaarde Poetin in een televisie-interview dat zijn land niet werkeloos aan de zijlijn kan blijven wanneer van heel nabij op mensen wordt geschoten. Hij ging echter niet zo ver toe te geven dat Rusland rechtstreeks aan het conflict deelneemt.

Volgens de NAVO en de regering in Kiev is er echter wel degelijk sprake van een Russische militaire interventie in het oosten van Oekraïne. Daarom besloten de staats- en regeringsleiders van de Europese Unie zaterdag op hun top om de Europese Commissie te belasten met het nemen van extra sancties tegen Rusland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud