Advertentie

Oostenrijks kanselier Kurz stapt op na verdenkingen van corruptie

©AFP

Sebastian Kurz treedt af als Oostenrijks kanselier na verdenkingen van corruptie. De coalitiepartner in zijn regering, de Groenen, wil niet meer met de bondskanselier verder.

Eerder deze week raakte bekend dat de kanselier en enkele medewerkers ervan verdacht worden belastinggeld te hebben aangewend om positieve berichtgeving in media te kopen. Dat maakten de Oostenrijkse anticorruptiediensten (WKSTA) woensdag bekend.

De Groenen eisen een persoon van 'onberispelijk gedrag' en begonnen eerder deze week al de handen van Kurz af te trekken. Vrijdagavond zei Kurz nog geen reden te zien om af te treden, een dag later kondigt hij aan een stap terug te zetten. 'De beschuldigingen van corruptie aan mijn adres zijn vals, maar de coalitiepartner heeft besloten zich tegen mij te positioneren', aldus Kurz. 'Mijn land is belangrijker voor mij dan mijn persoon, dus ik maak plaats om chaos te voorkomen en stabiliteit te verzekeren.' 

Kurz schuift huidig minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg naar voor als bondskanselier, zelf blijft de 35-jarige politicus voorzitter van de conservatieve volkspartij ÖVP en wordt fractievoorzitter in het parlement.

Het onderzoek naar corruptie gaat over feiten uit 2016. Kurz was toen minister van Buitenlandse Zaken, maar had de ambitie om leider te worden van de conservatieve ÖVP, wat dan een opstapje zou kunnen zijn om de volgende kanselier van Oostenrijk te worden.

Gemanipuleerde opiniepeilingen

Volgens het onderzoek is er 1 miljoen euro via het ministerie van Financiën gebruikt om 'louter partijpolitiek gemotiveerde en soms gemanipuleerde opiniepeilingen van een onderzoeksbureau' te kunnen publiceren in het voordeel van Kurz. De peilingen zijn gepubliceerd in het boulevardblad Österreich. In ruil zou het ministerie van Financiën, dat destijds werd beheerd door de conservatieven, advertentieruimte kopen in het blad.

Kurz ontkent de aantijgingen en herhaalde tijdens de persconferentie dat het om 'valse beschuldigingen' gaat. Hij zegt dat onderzoekers bepaalde berichten uit hun context hebben gehaald. Zijn entourage noemde het juridisch onderzoek een politieke campagne om Kurz en zijn partij onderuit te halen. De groenen hadden intussen al onderhoud met de oppositie om de mogelijkheden van een alternatieve regering te bekijken moest Kurz niet aftreden.

Naast Kurz worden negen andere verdachten en drie organisaties onderzocht voor strafbare feiten in verband met deze zaak. Eerder deze week deed het gerecht al huiszoekingen op het hoofdkwartier van de ÖVP en de kanselarij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud