'Oostenrijkse kolonel spioneerde twintig jaar voor Russen'

De Russische president Vladimir Poetin en de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. ©REUTERS

Bondskanselier Sebastian Kurz heeft Moskou om opheldering gevraagd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontkent de beschuldigingen met klem.

Een intussen gepensioneerde kolonel van het Oostenrijkse leger heeft ongeveer twintig jaar voor Rusland gespioneerd. Dat hebben bondskanselier Sebastian Kurz en minister van Defensie Mario Kunasek vrijdag gezegd. Het eerste contact met de Russen werd volgens Oostenrijkse media al in 1988 gelegd. De kolonel zou vooral informatie over wapens en migratie hebben doorgespeeld en daarvoor zo'n 300.000 euro hebben opgestreken.

Rusland ontkent de aantijgingen met klem. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt 'onaangenaam verrast' te zijn door beschuldigingen. Hij riep vrijdag de Oostenrijkse ambassadeur op het matje.

Onacceptabel

Russische spionage in Europa is onacceptabel. Dit verbetert de betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie niet.
Sebastian Kurz
Bondskanselier Oostenrijk

De Oostenrijkse autoriteiten kwamen de spionage op het spoor door een tip van een bevriende buitenlandse inlichtingendienst. Ze hebben de man ondervraagd en zijn laptop in beslag genomen. Kurz vraagt Moskou nu om opheldering. 'We eisen transparantie van Rusland', zei de bondskanselier. 'Russische spionage in Europa is onacceptabel. Dit verbetert de betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie niet.'

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissl, die in augustus nog met de Russische president Vladimir Poetin danste op haar huwelijk en daar veel kritiek voor kreeg, heeft haar geplande reis naar Moskou wegens de affaire afgeblazen. Die had begin december moeten plaatsvinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect