Openbaar vervoer gratis in Groothertogdom Luxemburg

Luxemburg stad

Vanaf volgende maand worden bus, tram of trein in Luxemburg volledig gratis. De regering hoopt dat mensen de auto laten staan.

Op dinsdag 1 maart wordt het Groothertogdom Luxemburg het eerste land ter wereld dat het openbaar vervoer volledig gratis maakt voor de reizigers. Een identiteitsbewijs volstaat er om op bus, tram of trein te stappen. Ook de tarieven voor reizen vanuit België van en naar het Groothertogdom gaan omlaag.

 Mensen die vanuit België regelmatig met de trein de grens oversteken, bijvoorbeeld om in Luxemburg te gaan werken, zullen minder moeten betalen voor hun abonnement. Een maandabonnement wordt 29 euro goedkoper, een jaarabonnement 290 euro, zegt de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS.

Die voegt toe dat ook de prijs van een enkel ticket of een retourkaartje naar Luxemburg zal dalen, maar hoe groot het verschil is, hangt af van traject tot traject. Er is één Belgisch station vanwaaruit u vanaf maart gratis naar Luxemburg kunt sporen: dat van Athus. Dat grensstation wordt als een Belgisch en een Luxemburgs station beschouwd.

Met het gratis openbaar vervoer wil Luxemburg mensen aansporen de auto te laten staan. Er wordt geïnvesteerd in extra park-and-rideparkeerplaatsen in het land. De maatregel stond in het verkiezingsprogramma van de drie partijen die sinds oktober 2018 samen in de regering zitten. Nog één kanttekening: wie graag in eerste klasse in de trein zit, moet wel nog betalen voor zijn zitje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud