Oplopende spanning tussen Armenië en Azerbeidjan

Armenië claimt een Azeirische tank tot onploffing gebracht te hebben bij de frontlijn aan de enclave Nagorno-Karabach ©EPA

Het opflakkerend conflict om de enclave Nagorno-Karabach kan potentieel regionale grootmachten Turkije en Rusland meesleuren.

In de regio Nagorno-Karabach, in het zuiden van de Kaukasus, zijn zondag hevige gevechten uitgebroken tussen Armeense separatisten en het Azerbeidzjaanse leger. Er is sprake van slachtoffers onder de burgers en van heel wat vernielde woningen. Zestien Armeense soldaten zijn gesneuveld, zo melden de separatisten. Beide zijden verwijten elkaar met de aanval begonnen te zijn.

De Armeense premier Nikol Pasjinian riep de internationale gemeenschap zondag op ervoor te zorgen dat Turkije zich niet bemoeit met het conflict.

Turkije, een bondgenoot van Azerbeidzjan, had eerder scherpe kritiek geuit op Armenië. Pasjinian zegt dat het gedrag van Turkije verwoestende gevolgen kan hebben voor de zuidelijke Kaukasus en aangrenzende regio's. Armenië rekent op rugdekking van de traditionele bondgenoot Rusland, dat duizenden soldaten in het land gestationeerd heeft.

In de regio Nagorno-Karabach, die steun krijgt van Armenië, wonen voornamelijk Armenen. Bij het begin van de jaren '90 maakte een oorlog er 30.000 doden. Sindsdien willen de Azerbeidzjaanse autoriteiten er de controle overnemen, indien nodig met geweld. Vredesgesprekken bevinden zich al vele jaren in een impasse

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud