Oppositie eist ontslag Rajoy

©AFP

De Spaanse premier Mariano Rajoy raakt steeds dieper verstrikt in de politieke crisis als gevolg van aanhoudende beschuldingen van financieringsschandalen. De oppositie eist zijn aftreden. Rajoy ligt al weken onder vuur. Aanhoudende verhalen in de Spaanse pers over illegale financiering van zijn centrumrechtse Partido Popular tasten zijn geloofwaardigheid steeds verder aan. De PP zou jarenlang zwart geld hebben geaccepteerd voor de campagnekas.

Zaterdag probeerde de premier de gemoederen nog te bedaren met een televisietoespraak, die hij hield na een ontmoeting met de rest van de partijtop. In die toespraak wees Rajoy echter alle beschuldigingen van de hand. Een intern onderzoek van de PP zou hebben aangetoond dat de boekhouding sinds 1995 brandschoon was. Dat maakte de woede bij zijn tegenstanders alleen maar groter.

Aftreden

De oppositiepartijen eisen ondertussen onverbloemd het aftreden van Rajoy. ‘De premier veroorzaakt alleen maar problemen in plaats van ze op te lossen’, zei de voorzitter van de socialistische PSOE, Alfred Perez Rubalcaba. In opiniepeilingen verliest Rajoy’s PP steeds meer steun, maar de PSOE kan daar vooralsnog niet al te veel van profiteren.

Ongunstig

Rajoy’s problemen komen voor Spanje op een buitengewoon ongunstig moment. Het land probeert met man en macht de eurocrisis buiten de deur te houden. Maandag gaat Rajoy naar Berlijn voor een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

In de grote steden van Spanje zwellen de demonstraties tegen Rajoy's besparingsbeleid en schandalen aan. De afgelopen dagen hadden de actievoerders het vooral voorzien op het hoofdkantoor van Rajoy's PP in Madrid. De politie grendelde de omgeving van het gebouw af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud