Orbán roert conservatieve trom en neemt holebi's in het vizier

Duizenden Hongaren betoogden deze week tegen de wet die holebi's discrimineert. ©REUTERS

Met een verbod op de 'promotie van homoseksualiteit' en 'lhbti-propaganda' doet de Hongaarse premier Viktor Orbán een nieuwe stap in de uitbouw van zijn 'illiberale democratie'.

Het Hongaarse parlement keurde dinsdag een wet goed die voorlichting over homo- en transseksualiteit aan jongeren verbiedt. Op plaatsen waar minderjarigen kunnen komen, zijn verwijzingen naar holebi's of transgenders voortaan uit den boze. Dat betekent dat programma's voor seksuele voorlichting moeten worden geschrapt of aangepast. Ook advertenties met bijvoorbeeld een kussend homokoppel, zoals in een recente campagne van Coca-Cola, zijn verboden.

De essentie

  • Het Hongaarse parlement keurt een wet goed die de 'promotie van homoseksualiteit' verbiedt.
  • Daarmee kiest premier Viktor Orbán voor een conservatieve koers rond christelijke waarden.
  • Orbán voelt de hete adem in de nek van de oppositie die een front vormt in de aanloop naar de verkiezingen van 2022.

De omstreden wet is een initiatief van de rechts-populistische premier Orbán en zijn partij Fidesz. Orbán kiest steeds vaker voor een conservatieve koers, waarbij de nadruk ligt op de verdediging van de christelijke waarden. Eerder al werd de wettelijke erkenning van geslachtsveranderingen geschrapt en adoptie door homokoppels verboden.

Dit zal lgbt-mensen nog meer stigmatiseren.
David Vig
Directeur Amnesty International Hongarije

De afgelopen dagen kwamen duizenden Hongaren de straat op om de intrekking van het wetsontwerp te eisen. Mensenrechtenactivisten waarschuwden dat de nieuwe wet verstrekkende gevolgen kan hebben. 'Dit zal lgbt-mensen nog meer stigmatiseren en hen blootstellen aan verdere discriminatie in een al vijandige omgeving', zei David Vig, de directeur van de Hongaarse afdeling van Amnesty International.

Boycot van stemming

De vrees voor stigmatisering kwam er ook al omdat het holebiverbod als amendement was toegevoegd aan een wet tegen pedofilie. Omdat het officieel om een antipedofiliewet ging, was het voor de oppositie moeilijk om tegen stemmen. De meeste partijen boycotten daarom de stemming, ook al omdat Orbán met Fidesz een stevige meerderheid heeft. Alleen de rechts-radicale oppositiepartij Jobbik stemde voor het voorstel.

Door een sterke conservatief-christelijke koers te varen, hoopt Orbán zijn kansen op de overwinning bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar veilig te stellen. Sinds hij in 2010 aan de macht kwam, won de premier keer op keer met een afgetekend verschil. Daarvoor rekende hij onder meer op de verdeeldheid van de oppositie. En in één adem gebruikte hij de dominante positie van Fidesz om de rechtstaat uit te hollen en zijn macht te betonneren.

Legers van migranten staan op de deuren van Europa te bonken.
Viktor Orbán
Hongaars premier

De stembusgang van volgend jaar belooft andere koek te worden. Eind vorig jaar sloegen zes oppositiepartijen de handen in elkaar. Zij spraken af aan te treden met een gezamenlijke kandidaat. Het is nochtans een bont gezelschap, van groenen over liberalen tot de nationalistische conservatieven van Jobbik. Hun enige bindmiddel is hun aversie voor Orbán, en volgens de peilingen bestaat er een gerede kans dat het collectief in zijn opzet slaagt.

Stokpaardje: migratie

Dat de verkiezingscampagne een vroege start heeft genomen werd ook duidelijk toen Orbán vorige week zijn stokpaardje bovenhaalde: migratie. 'Legers van migranten staan op de deuren van Europa te bonken', zei hij op de staatsomroep. Hij kondigde een plan aan om migratie twee jaar lang te verbieden, zonder details te geven. Eerder al liep hij storm tegen de afspraken over migratie in de Europese Unie.

Ondanks herhaalde reprimandes van de Europese Commissie bleef Orbán de rechtsstaat uitkleden. Voor het Europees Parlement was de maat vorige week vol. Het liet weten een juridische procedure tegen de Commissie voor te bereiden wegens grove nalatigheid. Met zijn omstreden 'antiholebiwet' lijkt Orbán nog eens olie op het vuur te gooien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud