Orbán wil omstreden 'antihomowet' als referendum voorleggen aan Hongaren

©REUTERS

De Hongaarse premier Viktor Orbán gaat een referendum organiseren over de veelbesproken 'antihomowet' in zijn land. Dat heeft de conservatieve regeringsleider woensdag aangekondigd in een video op zijn Facebook-pagina.

Orbán wil dat de Hongaren zich binnenkort uitspreken over de vraag of minderjarigen toegang krijgen tot content over homoseksualiteit en geslachtsveranderingen.

Daarmee reageert hij op de felle Europese kritiek op de omstreden Hongaarse 'antihomowet' van midden juni. Die verbiedt voorlichting over homo- en transseksualiteit aan jongeren. Ook verwijzingen naar holebi's of transgenders zijn uit den boze. Dat impliceert dat seksuele voorlichting en advertenties moeten worden geschrapt of aangepast.

Demonstranten protesteren tegen de Hongaarse premier Viktor Orban en de anti-LGBTQ-wet in Boedapest, midden juni 2021. ©REUTERS

Naar aanleiding van die wet lanceerde de Europese Commissie vorige donderdag een inbreukprocedure en gaf ze de Hongaarse regering twee maanden om een antwoord in te dienen. Volgens de Commissie is de Hongaarse wet discriminerend. Ook schendt ze de Europese wetgeving op verschillende punten. Voorzitter Ursula von der Leyen noemde de tekst 'een schande' en kreeg bijval van het merendeel van de lidstaten. 

'Aanval'

'Brussel heeft de voorbije weken duidelijk een aanval gelanceerd op Hongarije', sneerde Orbán over de inbreukprocedure van de Europese Commissie. Orbán en zijn partij Fidesz spreken van een 'kinderbeschermingswet'. Ze argumenteren dat de wet tot de nationale bevoegdheid behoort en dat zijn regering alleen wil verzekeren dat ouders de zeggenschap behouden over de seksuele opvoeding van hun kinderen.

Met het referendum wil de populistische premier, die over een ruime meerderheid in het parlement beschikt, de kiezers achter zich scharen in nieuwe confrontaties met Brussel. Een datum voor een referendum is nog niet bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud