Advertentie

Orban dreigt met veto tegen EU-begroting wegens koppeling aan rechtsstaat

De Hongaarse premier Viktor Orban. ©REUTERS

Hongarije dreigt er mee de meerjarenbegroting van de Europese Unie te blokkeren omdat het geld dreigt te verliezen als het de rcehtsstaat niet respecteert.

De Hongaarse premier Viktor Orban dreigt met een veto tegen de meerjarenbegroting van de Europese Unie als Europese subsidies gekoppeld worden aan het respecteren van de rechtsstaat. Dat meldden Hongaarse media zondag, die citeerden uit een brief van de Hongaarse regering aan Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, en Europees president Charles Michel.

De Europese leiders bereikten in juli een historisch akkoord over de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027. Daarin werd beslist dat de EU voor het eerst zelf geld gaat lenen, om de coronapandemie te bestrijden. Maar in de tekst werd voor het eerst ook het respect voor de rechtsstaat gekoppeld aan geld.

Maar het Europees Parlement vond dat daarin wel erg vaag stond omschreven hoe de koppeling tussen subsidies en de rechtsstaat wordt gelegd. Donderdag raakten de lidstaten en het parlement het daar alsnog over eens. Er komt voor het eerst een procedure om regeringen die de grondrechten van de Europese Unie schenden financieel te raken.

'Zieke democratie'

Dat is tegen het zere been van Hongarije, dat vanuit de EU de kritiek te verduren krijgt dat het aan de democratische rechtsstaat morrelt. 'Hongarije kan niet de eenstemmigheid verschaffen die vereist is voor het pakket dat in juli werd vastgesteld', schrijft Orban.

De Hongaarse premier ligt in Brussel onder vuur omdat hij de coronacrisis aangreep om nog meer macht naar zich toe te trekken. Nadat Europees commissaris Vera Jourova Hongarije een 'zieke democratie' noemde, vroeg Orban haar ontslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud