Oud-bankier moet Franse economie opkuisen

Hollande kiest voor Macron. ©Reuters

Emmanuel Macron, een 36-jarige oud-bankier van zakenbank Rothschild, is de nieuwe Franse minister van Economie. De Franse president François Hollande kiest zo voor een getrouwe om 'stoorzender' Arnaud Montebourg te vervangen en de Franse economie weer op het rechte pad te brengen.

Amper een dag na de 'val' van de Franse regering, kon het Franse Elysee al een nieuw rijtje namen bekend maken die de regering van de Franse premier Manuel Valls zullen bevolken. De belangrijkste nieuwkomer daarin is Emmanuel Macron, een 36-jarige oud-zakenbankier. Hij komt 'stoorzender' Arnaud Montebourg vervangen. 

Het is Montebourg die Hollande tot een snelle regeringswissel dwong. Montebourg herhaalde dit weekend andermaal zijn spijkerharde kritiek op het beleid van de regering. De Franse regering moest afkicken van het zware besparingstraject en zich verzetten tegen de Duitse orders hierover, zo klonk het bij Montebourg. Ook de Franse minister van Onderwijs Benoit Harmon schaarde zich achter die kritiek. 

Voor de meer 'rechtse' premier Manuel Valls overschreed die kritiek een belangrijke lijn. Valls regelde samen met president François Hollande - wiens populariteit op een absoluut dieptepunt staat - een herschikking van de regering. Montebourg koos gisterenavond zelf al de uitgang. Hij gaf aan weer de 'vrijheid te kiezen' en dus niet langer deel te zullen uitmaken van de regering. 

Getrouwen

Hollande kiest nu voor zijn dichtste getrouwen om de dissidenten te vervangen. De cruciale post van minister van Economie wordt toebedeeld aan Emmanuel Macron. De aanstelling van Macron is geen verrassing. De 36-jarige zakenbankier was al sinds midden 2012 secretaris-generaal toegevoegd aan de president. In die hoedanigheid was hij ook de economische en financiële topadviseur van Hollande. Midden juni nam hij afstand van die post. 

Op onderwijs komt Najat Vallaud-Belkacem, een van de opkomende talenten binnen de PS van Hollande. Zij was in 2012 nog woordvoerder in de regering van de voormalige premier Jean-Marc Ayrault. In maart - bij het aantreden van Valls - trad ze aan als minister van Vrouwenrechten, Jeugd en Sport. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud