Advertentie
Advertentie

Overzicht: noodtoestand in Frankrijk na 'oorlogsdaad'

Bloemenhulde aan de Franse ambassade in Berlijn. ©REUTERS

In Parijs zijn vrijdagavond 127 doden, onder wie twee Belgen, en 300 gewonden gevallen bij aanslagen. De Franse president kondigde de noodtoestand af en noemde de aanslagen 'un acte de guerre'. IS eiste de aanslagen op.

'Dit is een oorlogsdaad door een terroristisch leger, Daech (IS), tegen Frankrijk en zijn waarden', stelde de Franse president, François Hollande, in een verklaring zaterdagvoormiddag. 'De aanslagen zijn in het buitenland voorbereid met hulp uit het buitenland.' Hij riep ook drie dagen van nationale rouw uit. Eerder had de president de noodtoestand afgekondigd voor het hele land.

Zaterdag kort voor de middag werden de aanslagen expliciet opgeëist door IS. Wat eerder had de terreurorganisatie al een niet-gedateerde videoboodschap vertoond waarin ze ermee dreigt Frankrijk tot doelwit te maken van aanslagen als de Franse luchtaanvallen tegen de organisatie in Syrië en Irak doorgaan.

Rond 22 uur vrijdagavond kwamen de eerste berichten binnen van geweld op zes plaatsen in Parijs. Bij het Stade de France, het nationale voetbalstadion, vonden drie explosies plaats. De Franse president, die de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland bijwoonde, werd in allerijl geëvacueerd. Er was ook een schietpartij in een restaurant nabij de Place de la République.

Het zwaartepunt van de reeks aanslagen vond plaats in de concertzaal Bataclan, waar zo'n 1.500 mensen een concert van de band Eagles of Death Metal bijwoonden. Terroristen schoten met machinegeweren eerst in het rond buiten aan de concertzaal en drongen daarna naar binnen en riepen volgens minstens één getuige islamitische leuzen. Een van de concertgangers beschreef op Facebook hoe de terroristen iedereen één voor één neerschoten. 'Het is de fout van Hollande, hij mag niet tussenbeide komen in Syrië', zouden de daders geroepen hebben. 

De politie bestormde het gebouw. De tol is bijzonder hoog: zaterdagvoormiddag werd het aantal doden in de concertzaal op 80 tot 90 geraamd.

Hulpdiensten nabij de plaats van een van de aanslagen in Parijs vrijdagavond. ©REUTERS

In totaal zouden er, volgens de berichten in de loop van zaterdagvoormiddag, minstens 127 slachtoffers zijn gevallen en 300 gewonden, van wie 80 ernstig, bij de reeks aanslagen, die zorgvuldig gecoördineerd leken. Zaterdag in de vroege namiddag maakte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bekend dat er twee Belgen onder de dodelijke slachtoffers zijn.

Hollande begaf zich naar het  concertgebouw en zei 'meedogenloos' te zullen optreden. 'Wanneer terroristen in staat zijn om dergelijke vreselijke daden aan te richten, moeten we zeker zijn dat tegenover hen een standvastig Frankrijk staat. Een verenigd Frankrijk, dat zich niet laat wegdrukken, hoewel onze emoties vandaag eindeloos zijn in het licht van deze barbaarse daad.'

In de loop van de nacht raakten enkele details bekend over de daders van de aanslag. Het persagentschap AFP meldde dat de aanslagen gepleegd werden door acht daders, die intussen allemaal om het leven zijn gekomen. Zeven van de acht bliezen zichzelf op, één terrorist werd gedood door de politie toen die de Bataclan bestormde.

Ondertussen kreeg iedereen in Parijs het dringende advies alsnog binnen te blijven. In de straten waren er alleen ambulances en veiligheidsdiensten die de hele nacht af en aan reden. Zaterdag worden sportwedstrijden en concerten afgelast en blijven onder meer de Eiffeltoren, het Louvre, Disneyland Paris en het Musée d'Orsay dicht.

Reacties

Van over heel de wereld stroomden al reacties binnen op de aanslagen. 'Opnieuw zien we hoe onschuldige mensen geterroriseerd worden. Dit is een aanslag op de mensheid en op de universele waarden die we delen', zei de Amerikaanse president Barack Obama.

'Ik ben diep geschokt door het nieuws en de beelden die ons bereiken vanuit Parijs', liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel verstaan. Vanuit Peking kwam een mededeling van de Chinese president Xi Jinping: 'We zijn diep geschokt en veroordelen deze terreurdaden op de scherpst mogelijke manier.'

Controle aan de Franse grens. ©AFP

De Belgische premier Charles Michel zei dat het crisiscentrum en het kernkabinet de toestand evalueren. Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd. Wel zijn er controles aan de grens met Frankrijk, wordt het lucht- en spoorverkeer extra bewaakt en is de politie extra waakzaam bij evenementen, waaronder de intocht van de Sint in Antwerpen. Zaterdagochtend kwam de Nationale Veiligheidsraad bijeen, en begon aansluitend een vergadering van het kernkabinet. Op de persconferentie na afloop gaf Michel een overzicht van de maatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud