portret

Panos Kammenos, de kingmaker van Hellas

Dat Alexis Tsipras het geschopt heeft tot de jongste Griekse premier in 150 jaar, heeft hij deels te danken aan Panos Kammenos. Want de 49-jarige econoom-psycholoog helpt de extreemlinkse 'rookie' met zijn Onafhankelijke Grieken aan een meerderheid in het parlement. Maar waar staat die rechtspopulistische partij voor?

Of hij een betrouwbare, gemakkelijke regeringspartner kan zijn, moet Panos Kammenos nog bewijzen. Maar de leider van de Onafhankelijke Grieken (Anel) heeft alvast veel zin om zich aan een avontuurtje met het extreemlinkse Syriza en diens leider Alexis Tsipras te wagen.

Dat bewees Kammenos de afgelopen weken tijdens de campagne in een erg origineel campagnefilmpje. Daarin schoot de leider van de rechtsnationalistische partij een jongetje - dat niet geheel toevallig Alexis heette - te hulp om te voorkomen dat zijn miniatuurtreintje zou ontsporen.

'In een regering met Syriza is voor ons dezelfde rol weggelegd', betoogde Kammenos aan het einde van het spotje. 'Wij staan borg voor de toekomst. Wij vormen de veiligheidsklep', voegde hij eraan toe.

Bestuurservaring

In tegenstelling tot de leden van Syriza kan de leider van de Onafhankelijke Grieken wel terugvallen op bestuurservaring. Enkele jaren geleden was hij voor de conservatieve Nieuwe Democratie, de partij van aftredend Grieks premier Antonis Samaras, nog staatssecretaris van Transport.

Panos Kammenos ©Bloomberg

Bijna twee decennia verdedigde Kammenos de kleuren van de conservatieven. Maar begin 2012 kwam een eind aan het huwelijk. De top van Nieuwe Democratie stuurde de econoom-psycholoog de laan uit nadat die de technocratenregering van Lukas Papademos, tegen de partijdeviezen in weggestemd had.

Maar lang bleef de volslanke Athener niet bij de pakken zitten. Kort na zijn verwijdering uit de conservatieve partij hield hij een eigen beweging boven de doopvont: de Onafhankelijke Grieken (Anel). Een krachtig antibesparingsdiscours leverde Anel bij de parlementsverkiezingen in juni 2012 in een klap 20 zitjes op. Bij de parlementsverkiezingen van zondag moest de partij zich tevredenstellen met 13 zetels.

Erezaak

Ook dit keer maakt Kammenos er een erezaak van regelmatig uit te varen tegen het besparingsbeleid van de afgelopen 4,5 jaar. 'Het reddingsplan van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Griekenland tot een kolonie gedegradeerd. Maar we zullen nooit meer als bedelaars voor Angela Merkel neerknielen, voortaan blijven we rechtop staan. We gaan onze soevereiniteit en onze waardigheid herstellen', klonk het afgelopen vrijdag nog tijdens de slotmeeting van zijn partij.

Het wordt uitkijken hoelang de afkeer voor het Europese dictaat de geschillen over andere thema’s kan verhullen.

Precies in die hartsgrondige afkeer voor het Europese bezuinigingsbeleid vinden de Onafhankelijke Grieken en Syriza elkaar. Net als de extreemlinkse partij dringt de rechtsnationalistische beweging ook aan op nieuwe onderhandelingen over de Griekse schuld.

Anel pleit ook, net als Syriza, voor belastingverlagingen. Die moeten helpen investeringen aan te trekken en jobs te creëren. En de partij wil ervoor zorgen dat kleinere bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot kredieten.

Panos Kammenos, de leider van de Onafhankelijke Grieken. ©EPA

De afgelopen jaren stuurden de Onafhankelijke Grieken ook aan op een opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van alle ministers, parlementsleden en functionarissen die Griekenland in een jarenlange, diepe crisis stortten. En de partij vindt dat Duitsland Griekenland herstelbetalingen verschuldigd is voor de invasie en bezetting van Hellas tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tegenpool

Inzake sociale thema's is Anel de tegenpool van Syriza. De rechtsnationalistische partij is een felle tegenstander van immigratie en multiculturalisme. Ze kant zich ook tegen het homohuwelijk en verdedigt de band tussen kerk en staat. Ten slotte lopen de visies van de Onafhankelijke Grieken en Syriza over buitenlands beleid ook behoorlijk uit elkaar.

Het wordt uitkijken hoelang de afkeer voor het Europese besparingsbeleid de geschillen over de andere thema's kan verhullen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud