opmerkelijk

Papandreou flirt met Syriza

De Griekse ex-premier George Papandreou. ©REUTERS

De voormalige Griekse premier George Papandreou heeft wel zin in een avontuur met het extreemlinkse Syriza. 'Als Syriza bereid is een referendum te organiseren over het hervormingsbeleid, sta ik open voor een alliantie', zegt de leider van de nieuwe Beweging van de Sociaaldemocraten.

De Griekse oud-premier George Papandreou verraste begin deze maand door zijn politieke comeback aan te kondigen. Omdat de relaties met de top van de socialistische Pasok - de partij die zijn vader Andreas decennia geleden nog oprichtte - enorm verzuurd zijn, stampte de 65-jarige politicus een nieuwe partij uit de grond: de Beweging van de Sociaaldemocraten.

Maar die heeft het voorlopig moeilijk om de wind in de zeilen te krijgen. Volgens de meest recente peilingen zou Papandreou bij de vervroegde parlementsverkiezingen zondag kunnen rekenen op de steun van 2 procent van de kiezers. Die score volstaat niet voor een parlementszitje. De kiesdrempel bedraagt 3 procent.

Toch houdt Papandreou de moed erin. Hij maakt zich sterk in de laatste rechte lijn nog voldoende steun te kunnen vergaren om toch nog boven de kiesdrempel te kruipen.

En als hij daarin slaagt, mikt de ex-premier voluit op regeringsdeelname. Tenminste als het extreemlinkse Syriza als winnaar uit de stembusslag komt. Want met Nieuwe Democratie, de conservatieve partij van aftredend premier Antonis Samaras, wil Papandreou niet in zee.

Syriza

'Als het Syriza menens is en de partij echt verandering wil, als ze op een georganiseerde en stabiele manier wil onderhandelen met haar partners om uit deze moeilijke periode te geraken, dan steun ik haar graag', zei Papandreou in een gesprek met het persagentschap Reuters.

Maar dan moet Syriza er wel mee instemmen een referendum te organiseren over het hervormingsbeleid, voegde de ex-premier eraan toe.

De vraag is evenwel of Syriza-leider Alexis Tsipras een avontuur met Papandreou ziet zitten. Die zette zijn partij in de markt als euro- en hervormingsgezind. En Tsipras roept al weken dat hij het hervormings- en besparingspad van de afgelopen jaren wil verlaten.

De afgelopen weken verklaarde de extreemlinkse leider ook geregeld enkel met de communisten van KKE in zee te willen gaan. Maar diep vanbinnen hoopt hij vooral zondag een volstrekte meerderheid in de wacht te slepen. Volgens de meest recente peilingen ligt die ruime meerderheid ook voor het grijpen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud