Parijs raakt niet aan btw

Jérôme Cahuzac, de Franse minister van Begroting. (foto reuters)

Het programma van de Franse president, François Hollande, voorziet niet in een verhoging van de btw in 2012 of 2013. Die boodschap bracht de Franse minister van Begroting, Jérôme Cahuzac. Het Franse Rekenhof stelt een btw-verhoging net voor als een van de maatregelen om het Franse begrotingstekort onder controle te krijgen.

Cahuzac kreeg de vraag naar een mogelijke btw-verhoging voorgeschoteld toen hij de ambtswoning van de premier, Jean-Marc Ayrault, verliet na een overleg. Hij antwoordde dat de financieringswet voor 2012 zulke verhoging niet omvat. En voor 2013? Dan kan nog gepraat worden over maatregelen maar 'als ik een goed geheugen heb, stond dat niet a priori in het programma van de presidentskandidaat Hollande'. 

Ayrault kreeg maandagochtend het auditrapport van het Rekenhof. Die instelling acht het 'moeilijk te vermijden' op zijn minst tijdelijk de btw of de 'contribution sociale généralisé', een belasting ter financiering van de sociale zekerheid, te verhogen als Frankrijk zich aan zijn internationale engagementen wil houden voor 2013. Dit houdt in dat het begrotingstekort tegen dan naar 3 procent moet dalen. Om op het goede spoor te blijven, zou het dit jaar maximaal 4,5 procent mogen belopen.

'Het Rekenhof is onafhankelijk en kan dus vrijuit aangeven wat het zelf zou doen, maar de politieke keuzes komen toe aan hen die de verantwoordelijkheid dragen tegenover het volk, dus de president en het parlement', reageerde Cahuzac. Volgens hem heeft 'de kandidaat Hollande' goed begrepen welke inspanning nodig is, en zal die verdeeld worden over belastingen en besparingen.

Op de vraag of de besparingsmaatregelen vooral gericht zijn op de ambtenarenlonen, wilde Cahuzac niet antwoorden. 'Dat zou vooruitlopen zijn op de keuzes die moeten worden gemaakt voor de begroting van 2013. Nu werken we aan de begrotingscontrole van 2012.' Die herziene begroting voor dit jaar moet woensdag gepresenteerd worden. Cahuzac bevestigde wel dat de inspanning waarover het gaat, 7 tot 10 miljard beloopt.

Als uitsmijter verwees hij nog naar de opmerking van het Rekenhof dat het structurele begrotingstekort - dus zonder bijkomende moeite door de crisis - in 2007 3,7 procent beliep en in 2011 3,9 procent. 'Het was dus in de vijf jaar van Nicolas Sarkozy dat de schuld structureel aangegroeid is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud