Advertentie

Parijs schiet in Franse colère na verlies miljardencontract

De Franse en Australische leiders bij de bezegeling van het contract voor de levering van onderzeeërs. ©Photo News

Frankrijk roept zijn ambassadeurs in de VS en Australië terug. Het protesteert daarmee tegen het schrappen van een miljardencontract.

'Op vraag van president Emmanuel Macron heb ik onze ambassadeurs in de Verenigde Staten en Australië onmiddellijk teruggeroepen voor overleg', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian vrijdagavond. Hij sprak zaterdag in een interview op France 2 over een 'ernstige crisis' en beschuldigde de VS en Australië van 'leugens' en 'misprijzen'.

De demarche om de ambassadeurs terug te roepen was een reactie op het nieuwe bondgenootschap dat de VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk deze week sloten.

Frankrijk reageerde woest op het initiatief omdat het bondgenootschap gaat werken aan de bouw van een Australische vloot onderzeeërs met nucleaire aandrijving. Daarmee wordt een streep getrokken door een Frans contract voor de levering van dergelijke toestellen. Het overheidsbedrijf Naval Group had in 2016 een contract van 75 miljard euro gesloten voor de levering van 12 onderzeeërs aan Australië.

Donald Trump

'Dit is een mes in onze rug', zei minister Le Drian. Hij vergeleek de Amerikaanse president Joe Biden met diens voorganger: 'Deze brutale, unilaterale en onvoorspelbare beslissing doet me heel hard denken aan Donald Trump.' Ook de Europese Commissie reageerde misnoegd op het nieuwe bondgenootschap, waarvan het niet op de hoogte was.

De alliantie tussen de VS, het VK en Australië is in de eerste plaats gericht tegen China. Het is de bedoeling om de uitbreiding van de Chinese invloedssfeer in Azië en de Stille Oceaan een halt toe te roepen. De kwestie staat ook op de agenda van de top van de Quad-landen - de VS, Japan, India en Australië - eind volgende week in Washington.

De Maleisische premier reageerde zaterdag alvast bezorgd. 'Dit zal anders grootmachten aanzetten tot een agressieve tegenreactie. Zeker in de Zuid-Chinese Zee', zo klonk het zonder letterlijk China te noemen.

De Verenigde Staten proberen intussen te sussen. Ned Price, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde Frankrijk een 'vitale bondgenoot' en benadrukte dat er de komende dagen werk zou gemaakt worden van een verzoening.
Australië betreurt het terugroepen van de Franse ambassadeur. 'We begrijpen dat Frankrijk teleurgesteld is, maar de beslissing is genomen in het belang van onze nationale veiligheid.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud