Parijs verlaagt groeiraming

Pierre Moscovici (fot: AFP).

De Franse regering verlaagt de raming voor de economische groei in 2012 en 2013. Dat zegt minister van Economie Pierre Moscovici in een interview met Le Figaro dat de Franse krant zondag op zijn website publiceerde.

Voor dit jaar gaat Parijs niet langer uit van 0,5 procent groei, maar van 0,4 procent 'of zelfs een nog voorzichtiger cijfer', aldus Moscovici.

Voor 2013 weet volgens de excellentie 'iedereen dat we niet de 1,7 procent zullen bereiken'. 'Mikken op een vooruitgang van het bbp binnen een vork van 1 tot 1,3 procent - aangehouden door alle grote instellingen - lijkt geloofwaardiger.'

Vorig jaar werd de Franse economie 1,7 procent groter, maar dit jaar is er door de eurocrisis een serieuze groeivertraging. Insee, het Franse nationaal instituut voor de statistiek en economisch onderzoek, zei onlangs al dat er voor dit jaar maar 0,4 procent meer inzit.

De vertraging is slecht nieuws voor de begrotingsinspanningen van de regering die het tekort dit jaar wil terugdringen tot 4,5 procent van het bbp en tot 3 procent in 2013. 

Volgens Moscovici zijn er bijkomende inspanningen nodig om aan die 4,5 procent te geraken. 'De begroting 2012 die uitgewerkt werd door de vorige meerderheid, maakt het niet mogelijk om aan die doelstelling te geraken', zei hij aan Le Figaro. Een van de redenen is dat tegenover bepaalde maatregelen geen financiering staat, voor een bedrag van op zijn minst 1,5 miljard euro. Dat zal een audit die het Rekenhof deze week publiceert volgens de minister duidelijk maken.

De evolutie van de staatsfinanciën maakt dat Parijs, mocht dat nodig zijn, niet bepaald inschikkelijker zal worden in de onderhandelingen met de Belgen en de Europese Commissie in het Dexia-dossier.

 

 

 

 

 Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud