Parijs voert alternerend rijden in tegen vervuiling

Op de Parijse ring geldt een snelheidsbeperking tot 60 km per uur. ©REUTERS

De Franse regering heeft zaterdag maatregelen aangekondigd tegen de luchtvervuiling in Parijs. Vanaf maandag wordt het autoverkeer fors beperkt.

De Franse lichtstad kreunt al dagen onder een zware luchtvervuiling. Omdat de situatie onhoudbaar werd, schoot de regering zaterdag in actie.

Vanaf maandagochtend 5:30 uur wordt het autoverkeer drastisch ingeperkt. Op maandag mogen alleen maar auto's rondrijden met een oneven nummer in de nummerplaat. Een dag later is het de beurt aan de chauffeurs met een even nummer in de plaat.

De maatregel blijft van kracht 'zolang dat nodig is'. Premier Jean-Marc Ayrault gaf in een mededeling toe dat hij zich bewust is van de 'moeilijkheden die de maatregel met zich dreigt mee te brengen'. Maar hij wil alles in het werk stellen om een nieuwe piek begin volgende week af te vlakken.

Alternerend rijden volgens nummerplaat is de jongste jaren ingeburgerd geraakt in vervuilde wereldsteden als Peking of Mexico-Stad. Maar het was Parijs die in 1997 voor het eerst met een systeem op de proppen kwam. Toen daalde het verkeer met een vijfde en zakte de uitstoot van stikstofdioxide met 15 procent.

De autoriteiten hadden vorige week al maatregelen genomen om de vervuiling te beperken.Zo kon iedereen gratis een fiets of elektrische auto huren. En dit weekend is het openbaar vervoer ook gratis.

Het stadsbestuur verzocht de bevolking ook de auto te laten staan. Om dat te bevorderen, hoeven bewoners geen parkeergeld te betalen totdat de luchtkwaliteit is verbeterd. Parijs neemt die ongekende maatregelen omdat de lucht zo vuil is dat het gezondheidsrisico's oplevert.

De smog komt voort uit een combinatie van luchtververvuiling, veel zon en weinig wind. Ook Belgiƫ heeft er deze dagen last van. In het land zijn snelheidsbeperkingen ingesteld om de uitstoot van fijn stof tegen te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud