Parijse metro schort staking op

Een gestrande reiziger in de Parijse metro. ©AFP

De metrobestuurders in Parijs hebben beslist hun staking tegen de pensioenhervorming vanaf maandag op te schorten. Daarmee brokkelt het Franse pensioenprotest verder af.

Dat heeft de vakbond Unsa RATP zaterdag gemeld. De vakbond blijft wel 'vastbesloten om de strijd voort te zetten'.

'Na 45 dagen van staking heeft een meerderheid van de algemene vergaderingen beslist om vanaf maandag de actie voor onbepaalde duur te heroriënteren naar een andere vorm van actievoeren', aldus de vakbond in een persbericht. Volgens vakbondsafgevaardigde Laurent Djebali is de beslissing voor veel actievoerders ingegeven door financiële redenen. Ze willen ook 'opnieuw krachten opdoen' voor de volgende mobilisatie op 24 januari, de dag waarop het voorstel voor de pensioenhervorming wordt voorgesteld op de ministerraad.

Manifestaties

De voorbije dagen werd al duidelijk dat het pensioenprotest in Frankrijk afbrokkelt. De manifestaties tegen de pensioenhevorming trekken steeds minder betogers. Donderdag telde het ministerie van Binnenlandse Zaken nog 187.000 betogers over heel Frankrijk, een forse daling tegenover de 452.000 die op 9 januari werden geteld.

Het protest deemstert weg omdat premier Edouard Philippe vorig weekend de omstreden 'âge pivot' heeft ingetrokken. Het zogenaamde 'ommekeerjaar' was in het oorspronkelijke hervormingsplan de leeftijd waarop een pensioengerechtigde zijn volledig pensioen kon trekken. Terwijl de pensioenleeftijd op 62 jaar ligt, zou het 'ommekeerjaar' op 64 jaar liggen.

Die toegeving had tot gevolg dat de gematigde vakbond CFDT weer aan de onderhandelingstafel kwam zitten. De regering hoopt dat de onderhandelingen het protest verder uithollen. Het treinverkeer was vrijdag al haast normaal. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect