Parket beschouwt doodsteken Franse agente als terreurdaad

Politiewagens sluiten de straten rond het commissariaat van Rambouillet af nadat een vrouwelijke agente werd neergestoken. ©AFP

In het politiecommissariaat van Rambouillet, een stad op 60 km van Parijs, is vrijdagnamiddag een politievrouw neergestoken. De dader was van Tunesische afkomst. Een terreurdaad wordt niet uitgesloten.

Na de vermoedelijke terreuraanslag waarbij een politiemedewerkster omkwam in de buurt van Parijs zijn drie verdachten opgepakt. Ze komen uit de omgeving van de 36-jarige hoofdverdachte, die onmiddellijk na de aanslag door de politie gedood werd. Dat zeggen gerechtelijke bronnen.

De politie doorzocht twee woningen, ook die van de hoofdverdachte uit Tunesië. Bij terreuronderzoeken in Frankrijk is het gebruikelijk dat personen uit de omgeving van de hoofdverdachten worden opgepakt voor verhoor.

De dader sloeg toe toen de politievrouw terugkwam van een middagpauze. Hij stapte samen met haar door het sas van het politiecommissariaat van Rambouillet, een stad in het departement Yvelines, en sneed haar de keel over. Ze overleed ter plaatse. De dader werd nadien neergeschoten door een agent die de feiten zag gebeuren.

De dader is een Tunesiër die sinds 2007 in Frankrijk woont. Hij is niet bekend bij de inlichtingendiensten.

De motieven van de dader zijn nog niet bekend. Hij is een Tunesiër die sinds 2007 in Frankrijk woont. Hij was niet bekend bij de inlichtingendiensten, meldt het persbureau AFP. Wel is het duidelijk geworden dat de dader de agente opwachtte.

Terreurdaad

Het nationaal parket dat terreurdaden onderzoekt, heeft het onderzoek overgenomen. De overtuiging dat het om een terreurdaad gaat groeit.

De Franse president Emmanuel Macron verzekerde na de dodelijke aanval dat de Franse staat in de strijd tegen 'islamistisch terrorisme' niet zal toegeven. 'De natie staat aan de zijde van haar familie, haar collega's en van de veiligheidstroepen', zei hij vrijdag op Twitter. 'In de strijd die we tegen het islamistische terrorisme aangingen, zullen we niet zwichten.'

De Franse premier Jean Castex en minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin begaven zich ter plaatse. Darmanin vroeg vrijdag aan de prefecten de veiligheidsmaatregelen aan de politiecommissariaten en rijkswachtbrigades op te voeren.

Het departement Yvelines werd eerder al opgeschrikt door terreurdaden. Op 13 juni 2016 werd een koppel dat bij de politie werkte neergestoken in hun huis in Magnanville, voor de ogen van hun driejarige kind. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

In Conflans-Sainte-Honorine werd op 16 oktober 2020 de geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofd. De dader was een geradicaliseerde Tsjetsjeen. Beide zaken veroorzaakten grote beroering in Frankrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud