Advertentie

Partij Juncker blijft grootste in Luxemburg

Jean-Claude Juncker ©AFP

Bij de parlementsverkiezingen van zondag in het Groothertogdom Luxemburg lijkt het erop dat de Sociaalchristelijke Volkspartij van huidig premier Jean-Claude Juncker opnieuw de grootste partij zal worden. Ze verliest wel stemmen.

De Christlich-Soziale Volkspartei, CSV heeft echter wel stemmen verloren tegenover de vorige verkiezingen in 2009. Na de telling van de helft van de stemmen heeft CSV 33 procent van de stemmen, een daling van 5 procent ten opzichte van 2009.

Het is echter nog niet zeker dat Juncker na 18 jaar als premier opnieuw zal regeren in Luxemburg, aangezien de sociaaldemocraten, de liberalen en de groenen ervoor kunnen kiezen om een coalitie te vormen.

Uit de eerste resultaten blijkt ook nog dat de sociaaldemocraten (LSAP) minder stemmen halen dan in 2009 (20 procent tegenover 21,5 in 2009). Ook de Groenen blijven met goed 10 procent onder de 11,7 procent van 2009. De liberale Democratische Partij (DP) stijgt dan weer van 15 naar 18,5 procent.

De Luxemburgers moeten een nieuw parlement kiezen nadat de regering van Juncker en de socialistische coalitiepartner LSAP in juli was moeten aftreden na een afluisterschandaal rond de inlichtingendienst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud