Partijen Le Pen en Macron stellen teleur bij regionale verkiezingen

In Frankrijk scoorde de partij van Marine Le Pen, het Rassemblement National, minder goed dan verwacht in de eerste ronde van de regionale verkiezingen. ©AFP

In Frankrijk is de eerste ronde van de regionale verkiezingen uitgemond in een wake-upcall voor de favorieten voor de presidentsrace van 2022, Marine Le Pen en Emmanuel Macron. Hun partijen stelden teleur, traditioneel rechts en links hielden stand.

De Fransen konden het afgelopen weekend nieuwe regiobesturen kiezen. De electorale strijd lag onder een loep omdat het om de laatste nationale krachtmeting gaat voor de presidentsrace van 2022.

Vooraf brandde één vraag op veel lippen: slaagt extreemrechts er voor het eerst in de macht te grijpen in een regio? Peilingen dichtten het Rassemblement National (RN) kans op winst toe in drie regio's.

Maar na de eerste ronde staan de troepen van Marine Le Pen weer met de voeten op de grond. De grote doorbraak bleef uit. In de zuidelijke regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) kwam de partij als grootste uit de bus, maar de voorsprong op de conservatieve Les Républicains (LR) was minder groot dan verwacht. Een zege in de tweede ronde, op 27 juni, is niet gegarandeerd omdat de linkse partijen zich in PACA terugtrekken in een poging de winstkansen van LR te vergroten.

Lage opkomst

Ook presidenMacron blijft met twijfels achter. Omdat zijn partij, La République en Marche, lokaal niet verankerd is, waren de ambities beperkt. Maar zelfs de voorzichtigste piste bleek onhaalbaar, ook in regio's waar ministers opkwamen.

Amper een derde van de stemgerechtigden trok naar een stemlokaal, een dieptepunt.

Traditioneel rechts kroonde zich tot winnaar van de eerste ronde. Vooral Xavier Bertrand en Valérie Pécresse, die dromen van de LR-nominatie voor de presidentsrace in 2022, presteerden sterk in respectievelijk Hauts-de-France en Île-de-France. Zelfs traditioneel links hield beter dan verwacht stand.

De grootste verliezer is de democratie. Amper een derde van de stemgerechtigden trok naar een stemlokaal, een dieptepunt. 'Vooral jongeren, laagopgeleiden en de volksklasse bleven thuis. Dat speelde in het nadeel van het RN', analyseerde Frédéric Dabi, de directeur-generaal van het onderzoeksinstituut Ifop, in de krant Le Figaro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud