Partners dreigen Rusland uit G8 te zetten

Vladimir Poetin dreigt uit de G8 gezet te worden. ©ANP

Rusland dreigt uit de G8 gezet te worden wegens de crisis op de Krim. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op gezag van bronnen binnen de Duitse regering.

Voor de zeven G8-partners van Rusland lijkt de maat vol. Als het van hen afhangt, vliegen de Russen op staande voet uit het overlegorgaan, meldt Der Spiegel.

Volgens het tijdschrift is het forum al op zoek naar een alternatieve locatie voor de G8-top, die dan weer zou herleid worden tot een G7-top. Op de agenda staat een ontmoeting van de acht staats- en regeringsleiders in het Russische Sotsji, de gaststad voor de Olympische Winterspelen.

De zeven leiders zouden elkaar bijvoorbeeld in Londen willen ontmoeten. Het gaat om de leiders van de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk en Japan.

De club van acht (of zeven) belangrijke industrielanden komt jaarlijks samen over wereldwijde thema's als economie en veiligheid te bespreken. Verschillende landen hadden eerder al gedreigd met een boycot van de top in Sotsji.

Ook een voor april geplande Duits-Russische bijeenkomst zou op losse schroeven staan. Duitsland is een van de belangrijkste handelspartners van Rusland. Afgelopen week haalde kanselier Angela Merkel fel uit naar de Russische houding inzake Oekraïne.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud