Patriottische 1 mei op Rode Plein

100.000 Russen vierden 1 mei voor het eerst sinds 1991 weer op het Rode Plein in Moskou. ©AFP

Voor het eerst sinds 1991 hebben de Russen 1 mei terug gevierd op het Rode Plein in Moskou, aan de voet van het Kremlin. Het feest had een duidelijk patriottische ondertoon.

Zo'n 100.000 mensen hebben donderdag de Dag van de Arbeid gevierd op het Rode Plein in Moskou. Daarmee wordt weer aangeknoopt met een traditie die dateert uit de periode van de Sovjet-Unie. Toen was de feestdag dé gelegenheid om er grote burgerlijke en militaire parades te houden.

'Poetin heeft gelijk'

Onder de aanwezigen overheerste een gevoel van patriottisme, dat onlangs versterkt werd door de crisis in Oekraïne. Verschillende spandoeken getuigden van steun voor de Russische president Vladimir Poetin. Slogans als 'Ik ben fier op mijn land' en 'Poetin heeft gelijk' doken meermaals op naast witte, rode en blauwe ballonnen en Russische vlaggen.

Ook was er vreugde over de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim, dat sinds een referendum in maart de facto onder Russisch bestuur staat. 'Een nieuwe wind van vrijheid waait door de Krim!'

Jaarlijks wordt de feestdag in veel steden in Rusland gevierd. Een leider van de Russische Federatie van Vakbonden had het over meer dan twee miljoen deelnemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud