Advertentie
Advertentie

Paus noemt massamoord op Armeniërs 'genocide'

Paus Franciscus hield zondag een misviering naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de start van de Armeense volkerenmoord in 1915. ©REUTERS

Door de moord op honderdduizenden Armeniërs exact honderd jaar geleden als 'genocide' te bestempelen, dreigt paus Franciscus de diplomatieke relaties met Turkije zwaar te vertroebelen.

Paus Franciscus hield zondag in de Sint-Pietersbasiliek een misviering voor katholieke Armeniërs, ter nagedachtenis van de slachting op vele honderdduizenden Armeniërs die precies 100 jaar geleden begon.

Franciscus noemt die slachting onverbloemd een 'genocide' en zet de gruwel op één lijn met nazisme en Stalinisme. 'De voorbije eeuw, heeft onze menselijke familie drie massale tragedies zonder voorgaande moeten doorstaan. De eerste, algemeen beschouwd als de eerste genocide van de 20ste eeuw, trof het Armeense volk, de eerste christelijke natie. De twee anderen zijn gepleegd door het nazisme en het stalinisme.'

De paus hield de mis samen met de Armeense patriarch Nerses Bedros XIX Tarmouni en de Armeens president, Serzj Sargsjian.

Ook al had paus Johannes Paulus II het in een document uit 2000 over genocide, het is de eerste keer dat een paus publiekelijk het omstreden woord gebruikt. De Armeniërs ramen dat tussen 1915 en 1917 bij de uiteenspatting van het Ottomaanse Rijk 1,5 miljoen van hun landgenoten omkwamen.

Turkije, de opvolger van het Ottomaanse Rijk, heeft steeds ontkend dat er sprake was van een volkerenmoord en spreekt van een 'burgeroorlog' waarbij 300.000 à 500.000 Armeniërs en evenveel Turken het leven lieten.

De reactie liet dan ook niet lang op zich wachten. Turkije riep volgens de lokale media zondag de vertegenwoordiger van de Heilige Stoel in Ankara bij zich, om 'uitleg' te geven bij het standpunt van paus Franciscus. 
.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud