Paus veroordeelt egocentrisme en fundamentalisme

Paus Benedictus XVI maandagavond, tijdens de (vervroegde) middernachtmis - Foto AFP ©AFP

Paus Benedictus XVI is maandagavond tijdens de middernachtmis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome uitgevallen naar de weigering van God door de huidige wereld. Dat leidt tot een weigering van de andere, meer specifiek de meest kwetsbaren in onze samenleving, luidde het. De kerkvorst waarschuwde ook voor religieus fundamentalisme.

In een feestelijk aangeklede basiliek riep de leider van de katholieke kerk de mensen op zich af te keren van het materialisme en de ik-betrokkenheid. 'Hoe sneller we ons kunnen bewegen en hoe tijdsparender onze toestellen worden, des te minder tijd hebben we', zei Benedictus XVI. Daarbij gaat het ook om ons denken en voelen. 'Wij zijn zo vol van onszelf, dat er geen ruimte meer overblijft voor God. En daarom is er ook geen ruimte voor de anderen, de kinderen, de armen en de vreemden.'

De paus kwam de immense basiliek binnen op een rollend platform. Net zoals vorige jaren begon de middernachtmis vroeger. Dat gunt de 85-jarige kerkvorst wat meer rust om zondag zijn kerstboodschap en de zegen 'urbi et orbi' uit te spreken op het Sint-Pietersplein.

De paus riep uitdrukkelijk op tot vrede in het Heilige Land, voor de Israëli's en de Palestijnen. Tegelijk riep hij op tot een einde aan het geweld in de hele regio. 'Bidden we ook voor de omliggende landen, voor Libanon, Syrië, Irak enzovoort, dat daar vrede komt.'

Duizenden gelovigen volgden de middernachtmis in de Sint-Pietersbasiliek. De paus kreeg assistentie van zo'n 30 kardinalen. De middernachtmis werd uitgezonden in ongeveer 60 landen en was ook live te volgen op het internet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud