Advertentie

Paus wil Vaticaan hervormen

Paus Fransiscus wil de Romeinse Curie na 50 jaar opnieuw grondig hervormen. ©Photo News

50 jaar na de laatste grote hervorming wil de nieuwbakken paus Franciscus I het Vaticaan hervormen. De Curie, de bureaucratie van het Vaticaan, wordt verweten aarzelend opgetreden te hebben tegen seksueel misbruik door priesters en andere kerkelijke crisissen.

Paus Franciscus I, de nieuwe kerkelijke leider, heeft pas tien topgeestelijken aangeduid om hem te adviseren over de hervormingen van de al vaak bekritiseerde bureaucratie van het Vaticaan. De paus duidde ondermeer acht kardinalen en één bisschop aan, die samen bijna alle continenten vertegenwoordigen.

Slechts één van de aangeduide adviseurs werkt vandaag aan het Vaticaan. Die bureaucratie, de Curie, is in het verleden herhaaldelijk op de korrel genomen omdat ze weifelend had gereageerd op seksueel misbruik in de kerk en andere crisissen.

50 jaar geleden

De laatste grote hervorming van de Romeinse Curie dateert alweer van 50 jaar geleden. De kersverse adviesraad zou een eerste keer samenkomen van 1 tot 3 oktober. Eerder deze week sprak de paus al persoonlijk met de 300 stafmedewerkers van het Vaticaanse staatssecretariaat, het orgaan dat de kerkelijke besluiten uitvoert.

De rooms-katholieke kerk kwam de jongste tijd herhaaldelijk negatief in het nieuws, met seksueel misbruik, financiële perikelen in de Vaticaanse bank en de diefstal van documenten uit het bureau van de inmiddels afgetreden Benedictus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud