Pensioenprotest legt Frans openbaar vervoer voor tweede dag lam

In Frankrijk kwamen donderdag zo'n 800.000 mensen op straat tegen de pensioenplannen van president Emmanuel Macron. ©AFP

Het gros van de treinen rijdt niet en ook bij het luchtverkeer en de metro in Parijs is er hinder. De vakbonden roepen op om dinsdag opnieuw te protesteren.

In Frankrijk duurt het protest tegen de pensioenplannen van president Emmanuel Macron ook vrijdag nog voort. Het openbaar vervoer ligt grotendeels stil.

De spoorwegmaatschappij SNCF schrapte 90 procent van de TGV's en 70 procent van de treinen op het regionale net (TER). Ook het spoorverkeer tussen België en Frankrijk is verstoord. Enkel de Thalys rijdt vrijwel normaal, bij Eurostar zijn een aantal treinen afgeschaft en bij TGV is de hinder het grootst. De SNCF raadt reizigers aan hun reis uit te stellen.

Truckers plannen zaterdag acties 

De Franse transportorganisatie OTRE wil zaterdag op 15 plaatsen in Frankrijk blokkades organiseren op de snelwegen. De actie is gericht tegen de beslissing van de Franse regering om de terugbetaling van professionele diesel te verlagen.

Zo'n duizendtal vrachtwagens nemen aan de actie deel. De meeste hinder wordt in het zuiden van het land verwacht, onder meer in de omgeving van Toulouse, Marseille en Lyon. De Belgische grensstreek wordt minder zwaar getroffen. Enkel in de omgeving van Arras wordt ook een blokkade gepland.

Wie in de buurt van Parijs de weg op moet, dreigt in de file te belanden. In de regio van de hoofdstad stond vrijdagmorgen 350 kilometer file. Tien van de 16 metrolijnen werden stilgelegd. 

De luchtvaartmaatschappij Air France annuleert 30 procent van haar binnenlandse vluchten en 10 procent van de middellangeafstandsvluchten. Ook bij Easyjet, Transavia en Ryanair blijven toestellen aan de grond.

Heftig

Voor de Belgische transportsector zijn de gevolgen tot nu toe beperkt, zegt Isabelle De Maegt, woordvoerster van de transportfederatie Febetra. 'We hebben onze leden over de acties verwittigd en veel bedrijven hebben hun voorzorgen genomen. Stakingen in Frankrijk kunnen soms heftig zijn en bedrijven stellen hun transport dan liever uit. De acties bij het openbaar vervoer hebben op zich niet veel impact op onze leden, al zijn er daardoor meer files. Het is problematischer als de actievoerders grensposten bezetten of autosnelwegen blokkeren.' 

Ook voor de Belgische citytrippers is er weinig hinder, zegt Piet Demeyere van de reisorganisatie TUI. In december boeken hoe dan ook weinig Belgen een trip naar Parijs. 'Het is vervelend voor die mensen dat het openbaar vervoer niet werkt, maar er zijn alternatieven. Bovendien verblijven de meeste mensen pal in het centrum van Parijs.'

In vergelijking met de protesten van de gele hesjes is de stakingsgolf ook veel onschuldiger. 'Mensen waren ongerust omdat de protesten van de gele hesjes uit de hand liepen en er agressie was op toeristische plaatsen. Over de staking maken ze zich veel minder zorgen.' 

Blijven gaan

Donderdag lag Frankrijk al grotendeels lam door een grote algemene staking. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen minstens 800.000 mensen de straat op om te betogen, de vakbonden hebben het over het dubbele. Dat verliep niet overal even vredevol: in Parijs, Lyon, Montpellier en Toulouse kwam het tot rellen.

De vakbonden zijn niet van plan het bij één actiedag te laten. De medewerkers van het spoor zetten ook vrijdag hun stakingsacties verder, en die van de Parijse openbaarvervoermaatschappij RATP doen dat zeker tot en met maandag. Dinsdag zou dan een nieuwe algemene actiedag volgen. Eerder lieten de vakbonden al weten dat ze desnoods tot Kerstmis staken als Macron niet wil luisteren.

De Franse president wil het pensioensysteem, dat uit 42 verschillende pensioenstelsels bestaat, vereenvoudigen en goedkoper maken. Volgens hem is het oneerlijk en te duur. Donderdag toonde hij zich alvast niet onder de indruk van het protest. Hij liet weten 'kalm en vastbesloten' te zijn om met zijn plannen door te gaan.

Vrijdag kondigde minister van Sociale Zaken Agnès Buzyn aan dat ze maandag de sociale partners ontvangt. Ze verzekerde ook dat 'de woede van de Fransen' gehoord werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud